Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks The Iron Knight a Volvo S60 Polestar TC1 změřili své síly (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Dvojice špičkových strojů, zastupujících značky Volvo Trucks a Volvo Cars, se proti sobě postavila na závodní dráze a výsledky jejich srovnání nakonec ani moc nepřekvapí.

Značku Volvo Trucks reprezentovat rekordní tahač The Iron Knight, zatímco zástupcem značky Volvo Cars se stal okruhový speciál S60 Polestar TC1 ze šampionátu WTCC.

Rekordní tahač, který vychází z techniky modelové řady FH, se pyšní aerodynamicky optimalizovaným zevnějškem s laminátovou kabinou a především za ní uloženým vznětovým šestiválcem D13 s přeplňováním čtyřmi turbodmychadly, naladěným na výkon 1766 kW (2400 k).

Extrémně výkonná pohonná jednotka spolupracuje se sériovou dvouspojkovou převodovkou I-Shift Dual Clutch. Ta má s ohledem na hmotnost vozidla „pouhých“ 4,5 tuny upraven software, aby nepočítala se zátěží v podobě plně naložené soupravy tahače s návěsem. Poměr výkonu k hmotnosti je u tohoto stroje 0,5 koně na kg a z 0 na 100 km/h akceleruje za 4,6 s.

Základem okruhového speciálu S60 Polestar TC1 pro sérii WTCC je samozřejmě sériový sedan Volvo S60 a to včetně přeplňovaného čtyřválce o objemu 1,6 litru. Zde je ovšem tato pohonná jednotka naladěna na výkon 294 kW (400 k).

V případě Volvo S60 Polestar TC1 spolupracuje s motorem šestistupňová sekvenční převodovky, jejímž prostřednictvím jsou roztáčena kola přední nápravy. Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládne tento závodní stroj o hmotnosti 1100 kg ve stejném čase jako The Iron Knight.

Měření této nesourodé dvojice se odehrálo na švédském závodním okruhu Mantorp Park, kde každý z této dvojice vozů vynikal v jiné disciplíně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)