Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: The Iron Knight pokořil dva rychlostní rekordy (+videa)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Boije Overbrink má na svém kontě řadu rekordů, které pokořil za volantem tahačů značky Volvo Trucks a nyní k nim s novým speciálem přidává další dva.

The Iron Knight je jméno vozidla, s nímž Boije Overbrink stanovil nové rychlostí rekordy s pevným startem na dráze o délce 500 a 1000 metrů.

Volvo Trucks uvádí, že speciál pokořil s průměrnou rychlostí 169 km/h a časem 21,29 sekundy mezinárodní rychlostní rekord v jízdě na 1000 metrů s pevným startem.

Uspěl rovněž v podobné kategorii na 500 m s pevným startem, a to s rychlostí 131,29 km/h a časem 13,71 sekundy.

Rekordní jízdy proběhly na uzavřeném zkušebním okruhu „Skellefteå Drive Center", což je bývalé letiště u města Skellefteå na severu Švédska a The Iron Knight zde dosáhl maximální rychlosti 276 km/h.

Společnost Volvo Trucks uvádí, že v době zveřejnění dosažených časů a rychlostí jsou oba rekordy přezkoumávány Mezinárodní automobilovou asociací FIA.

Za vznikem jedinečného speciálu stojí samotná společnost Volvo Trucks, která uvádí, že je výsledkem spolupráce mezi techniky a designéry. Za základ rekordního tahače posloužila technika modelové řady FH.

The Iron Knight určitě zaujme svým aerodynamicky optimalizovaným zevnějškem s laminátovou kabinou, ale mnohem více pozornosti přitahuje jeho pohonná jednotka, která není uložena klasicky v prostoru nad přední nápravou a pod podlahou kabiny, ale až za ní a mezi nápravami.

Pro rekordní jízdy byl použit vznětový šestiválec D13 s přeplňováním čtyřmi turbodmychadly a kapalinou chlazeným mezichladičem, který je naladěn na výkon 1766 kW (2400 k) a točivý moment 6000 N.m.

Síla motoru míří na zadní kola prostřednictvím sériové dvouspojkové převodovky I-Shift Dual Clutch. Ta má s ohledem na hmotnost vozidla „pouhých“ 4,5 tuny upraven software, aby nepočítala se zátěží v podobě plně naložené soupravy tahače s návěsem. Poměr výkonu k hmotnosti je u tohoto stroje 0,5 koně na kg.

Boije Ovebrink, který má s pilotováním závodních vozidel (včetně tahačů) více než 30 let zkušeností, již dříve překonal pět rychlostních rekordů a v roce 1994 se stal vítězem Evropského poháru tahačů.

K vozidlu The Iron Knight tento rekordman uvedl, že je nádherné na pohled a výkon, který je k dispozici s plynem na podlaze, se nedá s ničím srovnávat. Podle jeho slov si jeho předchozí dva rekordní speciály „Wild Viking" a „Mean Green" nemohly přát lepšího nástupce.

Společnost Volvo Trucks rekordních jízd speciálu The Iron Knight využívá k prezentaci schopností své dvouspojkové převodovky I-Shift Dual Clutch a videa, která celou akci dokumentují, jsou vlastně dalším pokračováním série, na jejímž počátku byl reklamní spot s provazochodkyní Faith Dickey natočený k příležitosti premiéry nové generace modelové řady FH.

Ve druhém si roli kaskadéra vyzkoušel samotný prezident společnosti Volvo Trucks Claes Nilsson. Ve třetím předvedl ovladatelnost Volva FMX malý křeček Charlie a ve čtvrtém ujíždělo Volvo FL před stádem býků. V pátém s názvem Impozantní roznožka se stal hlavní hvězdou Jean-Claude Van Damme. Šestý reklamní snímek byl pojmenován Kasino a v sedmém došlo k závodu mezi tahačem Volvo FH a supersportem Koenigsegg.

Na konci roku 2015 pak byl uveden reklamní spot pojmenovaný Podívej, kdo řídi, v němž je hlavní hvězdou čtyřletá Sophie, která prostřednictvím dálkového ovládání řídí 18-tunové Volvo FMX a náramně si to užívá. Letos jaře pak Volvo FH16 předvedlo jak si poradí se silničním vlakem o hmotnosti 750 tun.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)