Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo XC90 - první severské SUV

Michal Fokt
Diskuze (10)
Zatímco dosud Volvo vyrábělo pouze automobily kategorie all-road, nyní se rozhodlo proniknout s vozem XC90 také mezi „es-ú-véčka“. Doplněno o nové fotografie!

Ukáže tenhle Seveřan konkurentům BMW X5 a Mercedesu-Benz třídy M záda, nebo se jim jen přiblíží? Odpověď na tuto otázku nám teprve včera zveřejněné fotografie nedají, něco by však o tom mohl napovědět lednový autosalon v Detroitu, kde se Volvo XC90 vybavené stálým pohonem všech kol poprvé představí veřejnosti. V Evropě pak bude mít výstavní premiéru o dva měsíce později v Ženevě.

Již letmý pohled na siluetu nového volva prozradí, že se velice podobá studii ACC (Adventure Concept Car), kterou švédský výrobce ještě nedávno vystavoval na věhlasných mezinárodních autosalonech. Profil karoserie se nezměnil snad vůbec a opět jej charakterizuje výrazný prolis, táhnoucí se po celé délce vozu. Odlišnosti oproti konceptu lze však najít na přídi a zádi. Zaujmou zejména netradičně pojaté přední světlomety, ale také zadní svítilny. Ty sice mají základní rysy shodné s ostatními automobily Volvo, jejich tvar je však na tuto konzervativní značku poměrně odvážný.

Výrobce zatím tají vzhled interiéru i pohonné jednotky, dá se však předpokládat, že typické hranaté ztvárnění přístrojové desky modelů S80 a V70 bude zachováno. Pokud jde o motory, XC90 bude pravděpodobně vybaveno přeplňovaným zážehovým pětiválcem 2,4 l/147 kW a šestiválcem 2,8 l/200 kW, které doplní i turbodiesel D5 s výkonem 120 kW a točivým momentem 340 N.m při 1750/min.

Volvo XC90 se začne vyrábět počátkem příštího roku v továrně Torslanda v Göteborgu na západním pobřeží Švédska a předpokládá se, že 65 procent produkce poputuje na severoamerický trh.

Michal Fokt
Diskuze (10)