Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Všech 12 závodů Toyoty v Japonsku bude zavřeno až do 22. března 2011

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Toyota se chystá ve čtvrtek obnovit výrobu v sedmi továrnách blízko své hlavní základny ve městě Toyota City ve středním Japonsku. Ostatní závody začnou vyrábět příští týden.

Největší světová automobilka Toyota Motor nechá kvůli dopadům ničivého zemětřesení z minulého týdne všech svých 12 hlavních montážních závodů v Japonsku zavřených až do 22. března 2011. Odstávka výroby způsobila, že Toyota jen od pondělí nevyrobila už více než 40.000 vozů, s nimiž počítal původní plán.

Toyota se ale chystá už ve čtvrtek obnovit výrobu v sedmi továrnách blízko své hlavní základny ve městě Toyota City ve středním Japonsku, kde firma vyrábí náhradní díly. Produkce bude určena pro servisní střediska na opravu aut, která už jsou v provozu. Počínaje 21. březnem by Toyota podle současných plánů měla zahájit výrobu dílů určených pro montážní závody v zahraničí.

Domácí konkurent Nissan Motor uvedl, že ve čtvrtek a v pátek obnoví výrobu ve dvou japonských továrnách. Není však jisté, zda bude produkce v těchto závodech pokračovat i v dalších dnech. Rival Honda Motor potvrdil, že jeho veškerá výroba v Japonsku bude minimálně do neděle pozastavena.

Makléřská společnost Nomura upozornila, že zemětřesení bude mít na zisky japonských automobilek pouze omezený dopad, protože velká část jejich aktivit je soustředěna v zahraničí.

Toyota v Japonsku vyrábí více než třetinu svých automobilů, zatímco u Nissanu a Hondy činí podíl japonské produkce méně než čtvrtinu. Společnost Goldman Sachs odhaduje, že zastavení produkce v Japonsku připravuje Toyotu na zisku zhruba o šest miliard jenů (1,3 miliardy Kč) denně.

Analytik Kodži Endo ze společnosti Advanced Research Japan předpokládá, že japonské automobilové továrny by se měly vrátit k plnému provozu do konce měsíce.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)