Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Golf GTI TCR je závoďák (téměř) pro každého. Prozkoumali jsme jej v Rakousku (+video)

Jan Mička
Diskuze (4)
Při příležitosti letošního GTI Treffen u jezera Wörthersee jsme měli možnost blíže prozkoumat Volkswagen Golf GTI pro sérii TCR. Za 90.000 eur může být váš!

Série TCR je hodně široký pojem. Jezdí se v Evropě, v Asii nebo na Středním východě, obecně je tedy lepší hovořit spíše o TCR International, než se vymezovat pouze na Evropu. My tady takové závodění máme opravdu hodně rádi, protože se zde setkávají technicky velmi podobná auta a co se financí týče, jde o relativně dostupný motosport pro širší spektrum zájemců.

Vezmu-li to hodně zeširoka, stačí mít například 90.000 eur, pořídit si Volkswagen Golf GTI TCR a dát dohromady tým lidí, který se postará o jeho chod během závodů. Můžete pak fungovat stejně jako Petr Fulín, který úspěšně krotí technicky shodný Seat Leon TCR. Pochopitelně se to neobejde bez sponzorů a závodní licence, máte ale jistotu, že závodíte na světové úrovni.

Zmíněný Volkswagen Golf GTI TCR jsem si osobně prohlédnul v rámci letošního GTI Treffen u jezera Wörthersee, kde nám jej automobilka nechávala na očích po celou dobu našeho pobytu v nedalekém kempu. Kdo chtěl, mohl se na cokoliv zeptat, posadit se za volant a vyzkoušet, jaké mají závodníci prostředí ke své práci. Dokonce by jej šlo i nastartovat, protože elektrické okruhy byly funkční, odvahu jsem k tomu ale nenašel.

Odvaha nastoupit dovnitř mi však nechyběla, popravdě řečeno jsem to během dvou dnů strávených u jezera Wörthersee udělal hned několikrát. Protáhnout se bytelnou závodní klecí není o nic složitější než usednout do poslední řady sedadel sedmimístného SUV, a to ani pro 190 centimetrů vysokého a metrák vážícího jedince. Musíte před tím pouze sundat volant, s ním si tuto disciplínu představit nedovedu. Do pořádných „ušáků“ OMP zapadnete jako do peřin, do teď udivuje, jak jsou navzdory tomu obrovskému bočnímu vedení a bezpečnostním pásům, vedeným mimo jiné přesně přes pánskou chloubu, pohodlné. Nasazuji volant a nasávám tu dokonalou závodní atmosféru!

Nebylo to poprvé, co jsem seděl v závodním autě, nikdy jsem se však nedostal za volant, což je zhruba stejný rozdíl, jako když se na koncertě Guns N´ Roses koukáte Axlu Roseovi přímo pod mikrofon, nebo jej sledujete z poslední řady vyprodané O2 Areny. To se vůbec nedá srovnávat! GTI TCR sice v základu vychází ze sériového golfu, uvnitř ale nenajdete takřka žádný prvek, který je jej s ním spojoval. Výplněmi dveří počínaje, přístrojovou deskou, která je v podstatě pouze kusem plastu, konče.

Drtivou většinu funkcí řidič ovládá prostřednictvím tlačítek na volantu, napravo od sedadla pak má panel pro spuštění elektrického okruhu a hasícího systému (v případě nehody mohou traťová maršálové obojí ovládat přepínači u předních stíračů), přerozdělení brzdného účinku mezi předními a zadními a koly, ovládání světel a směrovek. Nic víc během závodů k životžu nepotřebuje.

Pod kapotou Volkswagenu Golf GTI TCR pracuje dvoulitrový benzinový čtyřválec TSI, který najdeme v široké škále produkčních vozů koncernu VW, pro potřeby závodního použití však byl patřičně upraven. Nyní dává 257 kW (350 koní) v 6200 otáčkách a 420 N.m v 2500 otáčkách, řízení obstarává jednotka VAQ Continental SIMOS (tu také najdete v sériových vozech) a na výběr je mezi závodní šestistupňovou sekvenční převodovkou (příplatek 20.000 eur), nebo klasickým produkčním DSG o stejném počtu rychlostí. Vystavený kousek měl DSG, pro něj se tedy vztahuje uvedená základní cena 90.000 eur.

Volkswagen ani jiný motor použít nemohl, přestože by se nabízel například pětiválec z Audi RS3, které v TCR také závodí. Regule totiž povolují objem mezi 1750 a 2000 kubickými centimetry. Jistě si všimnete také hydraulické ruční brzdy, kterou pilot používá hlavně při startech. Hmotnost vozu je také stanovena pravidly, musí být přinejmenším 1285 kilogramů včetně řidiče, což je ale pořád méně, než v případě podobně výkonných sériových vozů. Maximální rychlost činí 230 km/h a zrychlení z 0-100 km/h zabere asi 5,2 sekundy, pokud jste ale četli popis jízdy v podobně koncipované Škodě Octavia Cup od Martina Machaly, víte, že rychlost v přímce není na prvním místě.

Důležitý je grip v zatáčkách, který dokáže způsobit také přetížení, až se vám z toho zamotá hlava. Vůz používá závodní pneumatiky Michelin Pilot Sport GT 27/65-18 (v případě vystaveného kousku s tvrdou směsí S9L) obutých na osmnáctipalcových discích, a o jeho zastavení se starají brzdy s šestipístkovými třmeny vpředu a dvoupístkovými vzadu (průměr kotoučů: 378 mm vpředu, 272 mm vzadu). Což o to, v zatáčkách vám hlavu plus minus na stejném místě udrží obrovské boční vedení sedadel, při brzdění prý ale máte co dělat, aby vám neskončila na přístrojové desce. Samozřejmě s trochou nadsázky…

Podvozek také vychází ze sériového vozu, tedy alespoň co se přední nápravy typu McPherson, zadní víceprvkové nápravy a modulární platformy MQB týče. Nastavení však můžete provádět více než dost. Pohrát si pochopitelně můžete s výškou podvozku, geometrií kol nebo stabilizátory, která jsou nastavitelné ve třech úrovních. Přední diferenciál je vždycky samosvorný, liší se však v závislosti na převodovce.

Volkswagen Golf GTI TCR - technická data
Motor2.0 TSI
Zdvihový objem [cm3]1984
Válce/ventily4/4
Největší výkon [kW/min]257/6200
Točivý moment [N.m/min]420/2500
Převodovka6DSG/6 sekvenční
Max. rychlost [km/h]230
Zrychlení 0-100 km/h [s]cca 5,2
Minimální hmotnost [kg]1285
Základní cena [Kč]*2,4-2,9 milionu Kč
*90.000-110.000 eur, v závislosti na převodovce

Podívejte se, co ještě jsme v Rakousku prozkoumali:

Video se připravuje ...

Jan Mička
Diskuze (4)
29. 5. 2017 17:43
Re: Dobrý
Tady je to v rohu vidět trochu v detailu: [odkaz]
Avatar - white label
29. 5. 2017 14:05
Re: Dobrý
Vzhledem k určení vozu jsou ty polepy v pohodě, zajímavé je, že přední světla už jsou pofacelift, kdežto zadní ještě předfacelift. ;-)
Avatar - Emel
29. 5. 2017 08:46
Re: Dobrý
Mě zase zaujalo to křídlo přimontované skrz zadní sklo... docela si říkám, že to musí být celkem náročné z hlediska nějakých vibrací apod. Asi tam jsou gumové průchodky...

Polepy mi přijdou v pohodě... tohle není nějaké SUV, tady je to na místě.
Avatar - Googlit
29. 5. 2017 08:27
Dobrý
Až na ty kolotočářské polepy a lepící pásky co drží palubku celkem dobrý.