Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výjimečný speciál Scania XT 6x6 pro boj s lesními požáry

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Záchranná služba Eksjö získala do svého vozového parku výjimečný hasičský speciál, jehož základem je nákladní vozidlo Scania řady XT.

Scania představila novou generaci nákladních vozidel pro stavební segment, jejíž součástí je i zcela nová řada XT, ve druhé polovině loňského roku.

Právě řada XT má podle materiálů svého výrobce reprezentovat robustnost a tvrdou práci, ale mnohem důležitější je skutečnost, že její design lze kombinovat se všemi kabinami, motory a konfiguracemi podvozků.

Hlavním poznávacím znamením vozidel v provedení XT je robustní nárazník, který vyčnívá 150 mm před přední část kabiny. V kombinaci s krytem podvozku a ochrannou mřížkou světlometů disponuje XT obzvlášť robustní a pevnou přídí.

Záchranná služba Eksjö si zvolila zástupce řady XT právě s ohledem na jeho robustní provedení za nástupce svého speciálu pro boj s lesními požáry, jehož základem bylo původně armádní vozidlo Saab-Scania SBAT 111S 6×6 z roku 1976.

Nový hasičský speciál je postaven na podvozku s konfigurací náprav 6x6 a pod kabinou řady P ukrývá přeplňovaný vznětový šestiválec o objemu 13 litrů, disponující nejvyšším výkonem 272 kW (370 k) a točivým momentem 1900 N.m.

Pozornost si toto vozidlo zaslouží díky své nástavbě. Ta v sobě ukrývá nádrž na 6000 litrů vody a vedle svého provedení, kdy nepřesahuje za nápravy, zaujme i flexibilním uchycením, umožňujícím její pohyb vůči rámu vozidlo. Toto řešení souvisí právě s provozem vozidla v náročném terénu, protože při pevném uchycení nástavby k rámu hrozilo praskání nádrže při překonávání velkých terénních nerovností.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Chrobak SACEK
26. 10. 2018 08:28
Do terénu patří TATRA
Zajímavé vozidlo a snaha o vyřešení problému s křížením nástavby se cení. Ale do terénu patří terení vozidla.