Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Wiesmann: Další německý malovýrobce sportovních aut bankrotuje

Michal Fokt
Diskuze (57)
Současná ekonomická krize je hrobníkem řady známých a vcelku zavedených malovýrobců sportovních aut. Po značkách Melkus a Artega hrozí zánik i Wiesmannu.

Zatímco v různých a mnohdy dost neočekávaných koutech světa stále vznikají další a další projekty sportovních aut, byť s nejistou budoucností, zavedené značky zejména v Německu doslova kosí současná ekonomická krize. Gumpert byl ještě díky zásahu investora zachráněn, to štěstí ale neměla Artega a historií se stal i východoněmecký Melkus. Nyní také velmi aktuálně hrozí, že ze světa zmizí i dobře známý Wiesmann.

Projekt bratří Martina a Friedhelma Wiesmannů si od vzniku v roce 1993 vydobyl velmi slušné renomé, kupé a roadstery značky Wiesmann se vyznačovaly nejen specifickým designem, kombinujícím retro prvky s moderními stylistickými řešeními, ale i špičkovou kvalitou zpracování a vysokou technickou úrovní, podpořenou silnými motory BMW. Ani to ale zjevně nepomohlo.

Modelová škála automobilky v posledních letech ustrnula, což byl určitě jeden z důvodů, proč produkce v Dülmenu činila pouze přibližně 200 vozů ročně, což jsou čísla, která nedokáží udržet značku nad vodou. Oznámení o bankrotu přijal místní soud v Münsteru, není ale zatím známo, zda platební neschopnost povede k likvidaci automobilky nebo zda dojde k reorganizaci a vstupu nového investora, jenž by zajistil Wiersmannu další existenci. Ať tak nebo tak, dvacáté výročí by se určitě dalo oslavit radostněji...

Michal Fokt
Diskuze (57)
17. 8. 2013 15:27
Re: Profit...
Nemluvě o možnosti přešlapu. Každý dělá chyby. Diverzifikace je základ, to ví každý. Po česku, nestrkat všechna vejce do jedné ošatky.
17. 8. 2013 15:20
No vida...
...krachuje, a zrazu je z neho legenda? Doteraz po ňom skoro ani pes neštekol.
Doteraz som ho videl prakticky len na autosalónoch, kde ktovieakú pozornosť nebudil. Na ceste som to šťastie mal raz. Je ho škoda ako zvláštnosti, ako ojedinelého zjavu na cestách - ale inak ma proste nenadchol, a jak sa zdá, ani drvivú väčšinu motoristickej verejnosti. Nie je prvý ani posledný. Ale aj keď ako značka má svoju hodnotu, na piedestál legendy nemá nárok.
Avatar - Enthusiastic.driver
17. 8. 2013 11:56
Re: Odsouzeni k zániku
Jsou, já viděl jen jednou a úroveň zpraování mi přišla špičková. Těžko říct, proč je firma nedokázala udat ve větším měřítku...
17. 8. 2013 11:53
"Wiesmanna"
By byla veliká škoda. Raději obětovat jinou Německou automobilku která už to má stejně nejspíš spočítané. :-)
Avatar - Thomasino
17. 8. 2013 11:34
Re: Odsouzeni k zániku
Toho bude hooodně škoda !! :-( :-O Moc krásná auta. Nedávno jsem jich viděl několik na živo, jsou tak jiná od běžných sporťáků, opravdu radost pohledět...