Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

A tohle auto poznáte? Jeden ze 100 vyrobených kusů míří do aukce

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Italskou karosárnu Zagatu určitě znáte. A jistě také víte, že za svou více než 100 let dlouhou historii spolupracovala s řadou různých automobilek.

Byla mezi nimi také japonská Toyota. Jedním z výsledků této kooperace je vůz s označením TMI VM180 Zagato, což je zajímavě upravená Toyota MR2 třetí generace - nebo přesněji řečeno modifikovaná Toyota MR-S, jak se tento roadster s motorem uprostřed jmenuje v Japonsku.

Tohle auto totiž vzniklo výhradně pro zákazníky v Japonsku. Koncept se ale představil v Evropě, konkrétně na autosalonu v Ženevě v roce 2001 jako oslava dobrých vztahů mezi Japonskem a Itálií.

Ze studie se brzy stal produkční vůz, "produkční" však v tomto případě znamená malosériový. V plánu byla výroba omezená na pouhých 100 exemplářů.

Toyota od Zagata zaujme přepracovaným designem, který zahrnuje především nové přední a zadní partie. Interiér vypadá vcelku původně, všimnout si ale můžeme sportovních sedadel čalouněných červenou a černou kůží.

Pod upravenou karoserií by se měla ukrývat standardní technika s 1,8litrovým čtyřválcem, v této verzi ovšem naladěným na maximální výkon 116 kW a točivý moment 178 N.m. Motor roztáčí samozřejmě zadní kola, hmotnost by se měla pohybovat okolo jedné tuny.

Exemplář, který míří do japonské aukce, je z roku 2001, dosud najezdil zhruba 41 tisíc kilometrů a místo klasického manuálu nabízí robotizovanou převodovku se sekvenčním řazením.

Za kolik peněz myslíte, že se zvláštní Toyota vydraží?

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

25. 8. 2021 20:46
Karosárnu Zagatu ????
No to mě pose*r.....
Asi se budou blbě shánět trysky do těch karburátorů Dellortů nebo do těch Mikunů nevím, který tam budou. A automobilku DeSotu také znáte ? :-)