Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Abt AS5: dynamické kupé, co se neztratí

Roman Daněk
Diskuze (6)
V momentě, kdy první kousky Audi A5 nacházejí své majitele, přichází dvorní tuner, společnost Abt Sportsline, s kompletním tuningovým balíčkem pro ty, kterým na A5 "něco" chybí.

Nové kupé A5 od společnosti Audi mělo premiéru společně se sportovní verzí S5 na letošním ženevském autosalonu. Audi A5 ovšem není nástupcem žádného modelu z historie, jedná se o zcela nový koncept, který se svými rozměry (délka 4,63 m) řadí mezi sedany A4 a A6. Pojetím dynamiky designu karosérie, luxusem v interiéru i technickým vybavením se však směle hlásí ke špičkovým vozům GT, především verze S5. Už před dvěma měsíci jsme vám nabídli jízdní dojmy s kupé A5 i jeho sportovní verzí S5.

V momentě, kdy první kousky Audi A5 / S5 nacházejí své majitele, přichází dvorní tuner, společnost Abt Sportsline, s kompletním tuningovým balíčkem pro ty, kterým na A5 "něco" chybí. Změny začínají hned na karosérii, kde jsou nové nárazníky, širší boční prahy a především dvoubarevné lakování, kde si může zákazník zvolit řadu kombinací. Na zádi je přítlačná lišta, difuzor a čtveřice chromovaných koncovek.

Tuner Abt připravil kit samozřejmě i pro pohonné jednotky, které má A5 pod kapotou. Přeplňovaný naftový šestiválec 3,0 TDI má po adresných úpravách výkon 200 kW (272 k), což je o 24 kW více než u sériové verze. Pro náročné je tu připraven druhý stupeň úprav, který vytáhne výkon až na 221 kW (rovných 300 k). K silnějšímu motoru je přizpůsobeno i naladění podvozku, nechybí ani nové tlumiče, které sníží světlou výšku vozu, a vše je sladěno s 18ti až 20palcovými koly.

Sportovní řada S5 má pod kapotou atmosférický osmiválec 4,2 FSI s výkonem 260 kW (354 k) při 7000 ot/min a točivý moment je 440 Nm při 3500 ot/min. Dá se spekuloval, že když už Abt Sportsline tento motor ladil v supersportu R8, přijde i kit pro S5. U R8 přidal přeplňování v podobě mechanického kompresoru, což motoru přidalo dalších 81 kW (110 k), což by u S5 znamenalo celkový výkon 341 kW (464 k). Maximální točivý moment povyskočil o 120 Nm.

Roman Daněk
Diskuze (6)