Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Airstream Caravel 16RB je malý karavan s tradičním vzhledem a bohatou výbavou

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Tradiční americký výrobce karavanů se pochlubil novinkou, která nabízí tradiční vzhled a komfort i na malém půdorysu.

Karavany společnosti Airstream jsou naprostou klasikou amerického trhu, kterou díky hliníkovému exteriéru s nýtovanými spoji vždy spolehlivě poznáte. Klasickou je pak i kompaktní model Caravel, poprvé představený již v roce 1956, který vznikl jako kompaktní a lehký karavan pro úniky za dobrodružstvím.

Tradice modelu přitom pokračuje i v roce 2023, kdy společnost Airstream představila novou generaci. Jednonápravový vlek, určený pro čtyři cestující, opět nabízí ikonický design exteriéru, přičemž jeho velikost (délka podlahy) se pohybuje od pěti do sedmi metrů. My se blíže podíváme na Caravel 16B, což je právě nejmenší pětimetrová verze. I tak ale nabízí plný komfort.

Video se připravuje ...

Karavan byl opět vyvíjen s důrazem na nízkou hmotnost, která se (při nenaloženém stavu) pohybuje kolem 1588 kilogramů. Rozhodně by tak neměl být problém karavan táhnout i za v zámoří běžnými SUV. Exteriér navíc zaujme některými praktickými doplňky, které kompaktní model převzal od větších sourozenců.

Vzadu je nárazník z leštěného hliníku, pod jehož víkem je prostor na uložení drobného nářadí, vybavení nebo dřeva na podpal. Navíc vzadu nechybí ani tzv. garáž, tedy úložný prostor například na čtyři velké boxy, do kterého se pak dá dostat i z kabiny karavanu. Model 2023 má také zadní panoramatické okno, které lze vyklopit a pustit tak do karavanu více světla a čerstvého vzduchu.

Všechna okna mají vlastní žaluzie a nechybí ani praktická ručně ovládaná markýza s LED osvětlením, díky které lze vytvořit krytý prostor. Zvenčí vidíme také zásuvky pro připojení karavanu do sítě, nechybí však ani výstup pro venkovní sprchu. Vpředu mohou být nerezové plechy, chránící karavan před odletujícími kamínky, na oji pak vidíme box pro dvě plynové bomby a schránku na baterii.

Interiér nabízí praktické a komfortně působící vybavení. Vpředu vidíme jídelní koutek se stolkem a dvěma lavicemi, který lze snadno přeměnit v postel, na které se vyspí i dva dospělí cestující. Nad jídelním koutkem je úložný prostor s integrovaným osvětlením a reproduktory.

Jako správný domov na kolech nabízí i Caravel 16RB i kompaktní kuchyň, ve které nechybí lednice, nerezový dřez, mikrovlnka nebo plynový vařič s dvojicí plotýnek. Nad pracovní plochou je i malá digestoř, o kousek výš pak vidíme úložné prostory.

Naproti kuchyni je malá koupelna se splachovací toaletou, sprchou a malou skříňkou, ukrytou za zrcadlem. Zajímavostí je i odvětrávací otvor ve střeše, nebo výsuvný sušák na oblečení. Koupelna sice není z největších, při celkové velikosti ale rozhodně potěší. Větší komfort ale nabízí až větší modely.

Zcela v zadní části karavanu je umístěna plnohodnotná a poměrně velká ložnice, kde se pohodlně vyspí dva dospělí. Ložnice je vybavena prostory určenými speciálně pro oblečení, krom toho zde ale nalezneme i výklopnou televizi (umožňuje sledování z kuchyně i jídelny), nastavení klimatizace a pod postelí je přístup k výše zmiňované „garáži“.

Video se připravuje ...

Airstream Caravel 16RB tedy není největší, díky bohatému prosklení ale působí vzdušně, a navíc nabízí solidní komfort na výlety pro menší rodinu. V úložných prostorech si navíc může vézt až 87 litrů čisté vody, nádrže pojmou 114 litrů odpadní vody a dostatek energie i mimo civilizaci pomáhá zajistit kromě Lithium-ion baterie i 100W solární panel.

Jak je ale u karavanů značky Airstream zvykem, cena není zrovna nízká. Základní model startuje od cenovky 74.000 dolarů, tedy v přepočtu cca 1,66 milionu korun. Zákazníci si však mohou za řadu věcí připlatit, což cenu plně vybaveného karavanu posune o pořádný kus výš. V každém případě se ale jedná o hezkou a praktickou stylovku.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme