Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Akcie Tesly padají. Akcionáře zklamaly Muskem oznámené novinky

David Bureš
Diskuze (133)

Elon Musk v rámci akce Battery Day oznámil budoucí plány Tesly. Akcionáře amerického výrobce elektroaut ale zklamaly, akcie Tesly klesají.

Tesla tento týden pořádala napjatě čekávanou akci Battery Day, na níž Elon Musk představil hned několik chystaných novinek. Oznámil plány na nový levný elektromobil, přiznal práce na revolučních bateriích integrovaných do struktury karoserie a odhalil ostrý Model S Plaid. Akcie Tesly však na úterní Battery Day reagovaly poklesem.

Ve středu cena akcií automobilky Tesla klesla o 9,7 %. A přestože v průběhu dne došlo krátce k vzrůstu ceny, propad posléze pokračoval. Výsledkem toho se tak během pouhých 48 hodin tržní hodnota firmy propadla o téměř 70 miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 1,6 bilionu korun.

Hodnota akcií klesala už na začátku týdne, ještě před Battery Day, což znalci vysvětlovali obavou akcionářů, zda se automobilce podaří splnit cíle pro třetí čtvrtletí roku. Očekávají totiž, že počet dodaných vozů může být za toto období nižší, než se čekalo.

Battery Day však vyvolával v investorech velká očekávání, která měla vyústit v omezení ztráty hodnoty akcií a dokonce navýšení hodnoty firmy, jenže nakonec bylo všechno jinak.

Znalci prostředí vysvětlují, že akcionáři jsou z Battery Day zklamáni. Několikrát odkládaná akce totiž nepřinesla žádné konkrétní výsledky. Elon Musk sice na úterní akci hovořil o množství plánů Tesly pro příští léta, nic z nich ale není realizováno. I představený Model S Plaid dorazí „do konce roku 2021.“

Akcionáři navíc údajně očekávali dvě zásadní oznámení, ať už vývoj baterií s životností přes milion ujetých mil a konkrétní plány na snížení nákladů na vývoj a výrobu elektromobilů, které by snížily jejich cenu ve srovnání s konvenčními auty se spalovacím motorem. K ničemu takovému ale na Battery Day nedošlo. Sliby Muska, že nové technologie sníží cenu baterií na polovinu, byly také jen ambiciózní řeči, které v bezprostřední době nepřinesou hmatatelné výsledky.

Zkušenosti z minulosti navíc potvrzují, že mnohé plány Tesly se v předchozích letech opozdily proti původním prohlášením. Možná i proto jsou aktuálně vcelku vyrovnané názory analytiků, zda akcie Tesly prodat, nebo koupit.

Tesla přitom letos zatím patřila mezi oblíbené firmy investorů, cena akcií dokonce jednu chvíli atakovala hranici 2000 dolarů za kus (45.000 korun). Po jejich rozdělení, aby byly přístupné i menším investorům, se však obchodují za cenu v nižších stovkách dolarů.

David Bureš
Diskuze (133)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
25. 9. 2020 16:22
Re: Battery Day
Vitaj, křiváku a lháři Hendly :)
Tu tisícovku mi dáš hotově nebo budeš chtít splátkový kalendář? ;-)
Avatar - Barrichello
25. 9. 2020 13:51
Re: The end of ICE age
Ale udělaj, chybějící stamiliardy do rozvodné sítě a na výstavbu nových elektráren, vašich oblíbených větrníků, fotovoltaiky atd + logicky snadný terč pro útoky migrantů a teroristů, tímto jde vyřadit infarskturktura hrozně snadno :-)
Avatar - Barrichello
25. 9. 2020 13:49
Re: Musk je fakt "ekolog"!
O tom že staví na černo a porušují předpisy? :-) :-)
Avatar - Barrichello
25. 9. 2020 13:48
Re: Baterka, plaid, kompakt...
Když si to myslíš....

Doba elektrická ještě dlouho nenastane, protože sou místa kde:

1) to není čím a kde nabíjet
2) v -50 nebo +40 baterky moc nefungujou akdyž jo, životnost je oproti udávané době 30%
3) zkus to namočit do bažiny 100x za rok jak dlouho to vydrží
4) jsou lidi a firmy a státy, kde na to nemaj
5) potřebuješ vyrobit pro to proud a musíš mít kde a musíš mít distribuční sít
6) lidi to nechtěj
7) je to těžká nuda
Avatar - Barrichello
25. 9. 2020 13:44
Re: Dotaz
:-) :-) :-) :-)