Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Apple zřejmě naučí iPhony rozpoznat dopravní nehodu a zavolat pomoc

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Mobilní telefon by mohl u starších automobilů suplovat moderní systémy automatického volání pomoci.

Mobilní telefony se v posledních letech dočkávají stále širšího spektra funkcí, o kterých se nám v minulosti nejspíš ani nesnilo. Díky obrovskému množství různých senzorů se tak mohou starat nejen o náš komfort, ale také o naše bezpečí. A to dokonce i za volantem.

Tuto vizi před časem představila společnost OnStar, která stojí za aplikací Guardian. Ta je schopná díky senzorům v mobilním telefonu identifikovat dopravní nehodu a následně spojit řidiče s operátorem, který může přivolat pomoc. Podobnou funkci by pak měla vyvíjet i společnost Apple, který se v poslední době stále více zaměřuje na zdraví a bezpečí svých uživatelů.

Podle dokumentů, které získal The Wall Street Journal, se společnost Apple chystá v příštím roce představit podobnou funkci, která by mohla být aplikována do mobilních telefonů Apple iPhone i chytrých hodinek Apple Watch.

Nová funkce, nebo spíše aplikace, by měla pracovat s pohybovými senzory v zařízeních, které budou sledovat náhlé změny ve zrychlení, respektive prudkém zpomalení. Pokud systém vyhodnotí, že změny byly zapříčiněny nehodou, bude schopen automaticky vytočit linku 911, což je zámořská obdoba evropské linky 112.

Právě tady se ale poněkud rozchází vize společností Apple a OnStar. Kvůli obavám z prudkého nárůstu neopodstatněných volání na nouzovou linku se společnost OnStar rozhodla, že aplikace nejdříve kontaktuje jakéhosi „poradce“, který pomáhá zhodnotit situaci a rozhoduje o opodstatněnosti volání nouzové linky.

Apple chce neopodstatněným voláním zabránit důkladnou kalibrací systému, pro kterou již prý zahájila sběr anonymních dat uživatelů Apple iPhone a Watch. Společnost údajně shromáždila okolo 10 milionů případů potenciálních srážek vozidel, přičemž zhruba v 50.000 případů následovalo volání na linku 911.

Připomeňme, že Apple již v minulosti implementoval do hodinek Watch 4 series detektor pádu. Pokud tedy uživatel v určeném čase nepotvrdil, že mu nic není, hodinky byly schopny kontaktovat jeho blízké nebo zavolat o pomoc. Funkce detekce dopravních nehod by se mohla v jablečných zařízeních objevit v příštím roce, stále však existuje možnost, že se vývoj kvůli eliminaci „falešných poplachů“ protáhne, případně ho společnost nakonec zruší.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme