Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Anketa: Jste pro, aby dostávali hasiči část peněz z povinného ručení?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (39)
Vláda se ve středu bude zabývat poslaneckým návrhem, který chce zavést dotace hasičům z vybraného povinného ručení.

Podle návrhu poslanců Rudolfa Chlada (TOP 09), Jeronýma Tejce (ČSSD) a Jana Pajera (ODS) by měly pojišťovny odvádět ministerstvu vnitra šest procent z vybrané částky od motoristů ročně. Hasiči by mohli peníze využít na pořízení a údržbu techniky. Šlo by zhruba o 1,2 miliardy korun ročně.

Zavedení financování hasičů z více zdrojů zdůvodňují předkladatelé mimo jiné předpokládaným snižováním jejich rozpočtů kvůli úsporným opatřením. Rozpočet hasičů by se podle střednědobého výhledu ministerstva vnitra mohl do roku 2014 snížit z letošních 6,8 miliardy asi na 5,2 miliardy korun. Autoři poukazují také na to, že hasiči často zasahují při dopravních nehodách. Odvody pojišťoven jsou zavedeny v některých evropských státech.

Vláda však podle informací z elektronické knihovny navrhované legislativy s tímto poslaneckým návrhem souhlasit nebude. Mimo jiné ho považuje za nesystémový. Zavedení návrhu by podle vlády mohlo znamenat například zvýšení pojistného a bylo by z části v rozporu s pravidly EU pro podnikání pojišťoven.

Očekávané negativní stanovisko vlády není pro osud návrhu rozhodující. Poslední slovo mají vždy poslanci.

Předkladatelé navrhli, aby tři pětiny vybraných peněz šly krajským sborům profesionálních hasičů. Zbytek částky by dostávaly sbory dobrovolných hasičů. Pojišťovnám, které by peníze neodvedly, by hrozila až padesátimilionová pokuta.

Myšlenka financování hasičů i z povinného ručení není nová. V minulosti sněmovna zamítla dva návrhy Středočeského a Pardubického kraje. Počítaly s tím, že z povinného ručení by šla hasičům čtyři procenta. Proti byly i pojišťovny; tvrdily například, že by musely zvýšit sazby povinného ručení.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (39)
10. 7. 2012 00:17
Jak je to v USA?
Mám pocit, že tam prostě to dávno funguje tak, že když někdo něco vyvede, kde třeba musí zasahovat policie, rozbije si při tom auta, všechno ten viník dostane k úhradě. Nevím jak je to tam s hasiči.
Jsem pro aby zásahy hasičů u nehod hradily pojišťovny z povinného ručení, stejně tak jako hradí třeba léčení zraněných. Je to tak logické. Další věc co bych zavedl, tak u této povinné platby strop pro zisk pojišťovny např. 10 procent. Zbytek by pojišťovny musely vracet pojištěným na konci období. Jinak časem vznikne na povinném ručení kartel který bude mít miliardové zisky a povinné ručení nezlevní. Protože je povinné, spotřebitel nebude mít možnost volby a bude ho muset stejně platit. Jako je to dnes s pumpami - tady kolem Brna je benzín i LPG zhruba o 2 koruny plošně dražší než v čechách a "nikdo neví proč". Kartel se těžko dokazuje.
10. 7. 2012 00:06
Re: Jsem zásadně proti
A teď je to jak v těch 10 soukromých pojišťovnách? Tam se zaručeně všichni předřou, to vidím pokaždé, když takovou pojišťovnu navštívím... Takhle by aspoň klesla režie.
9. 7. 2012 11:39
dalsi nesmysl
kolik z tech penez by se k hasicum opravdu dostalo? pocitam ze minimum

minimalni pojistna castka u povinneho ruceni je tusim tak okolo 30 milionu, tak proc by hasici nemohli mit proste sazebnik za zasahy, a pokazde kdys by zasahovali u nehody, tak by jim dana pojistovna vynika danou sazbu za danou nehodu rovnou neproplatila? rekneme treba 1000 korun za hodinu kazdeho hasice ktery u nehody zasahoval, a tyto penize by dostala primo dana sluzebna/y hasicu ktere u nehody zasahovali, a ne preposilani penez prez ministerstva ktery z toho ukousnou 99%
9. 7. 2012 11:03
Re: alkohol
No já nevim, ale když jsem měl před lety bouračku já (viník byl ten druhej), tak to hasiči neuklízeli (ani tma nebyli) a normálně se volala nějaká úklidová služba, která to uklízela, ne hasiči. Podle mne by ten výjezd měla platit normálně pojišťovna nebo viník, pokud není pojištěn. Ať už jde o bouračku aut nebo o požár domu nebo cokoliv jiného. Tenhle návrh je zase jen způsob, jak vybrat od lidí více peněz. Prostě další skryté daně. Kalousek je lump a měl by jít už někam.
9. 7. 2012 10:45
Re: Jsem zásadně proti
Nikdy jsem to přesně nezkoumal, ale pojišťovna platí způsobené škody. Je to veřejná služba, proto jsou placeni ze státního rozpočtu. Výjezd platíš jen v případě, že byl neodůvodněný, jako takovou pokutu za zneužití.