Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Arden AJ 4: Německý ladič křísí Jaguary XJ12 třetí série

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Arden je věhlasným tunerem Jaguaru. Britská klasika v německém podání je už po léta vyhledávaná. Ani puristé nad ní neohrnují nos...

„Restomody“. tedy starší auta modifikovaná novějšími díly nejsou výsadou pouze firem za Velkou louží. Na zvláštní objednávku vám takový vůz postaví třeba i britský Jaguar, má na to speciální divizi. Nyní však něco podobného chystá německý Arden. Představovat ladiče značek Jaguar, Land Rover, Mini a také Bentley není nijak třeba, vždyť Arden Automobilbau GmbH funguje v Krefeldu už od roku 1972 a má skvělý zvuk.

Už kdysi dávno poladila celkem 234 Jaguarů XJ12 třetí série. Nyní chystá jejich návrat a aut bude dalších 235. Tuningový program oživila na exempláři, který se představil už letos a jeho základem nebyl vlastně ani jaguar. Nejde však o nic jiného než o jeho luxusnější dvojče Daimler s historickým označením Double Six.

Základ byl beztak stejný, V12 objemu 5,34 l. Arden ale nyní vyměnil původní sání za své se škrticími klapkami, změnila se řídicí jednotka a dokonce i výfuk, který ústí v dvě dvojice koncovek. Všechny tyhle úpravy mají pozitivní výsledek: 239 kW a 438 N.m. Připomeňme, že dvanáctiválcové jaguary a daimlery této série měly z továrny v letech 1979-1992 nejdříve 213 kW a 399 N.m, později 220 kW a 432 N.m. Posila tam tedy mírná je.

Největší rychlost vzrostla z 230 na 238 km/h. Důležitější než čísla jsou ovšem úpravy podvozku, třeba nastavitelné tlumiče Koni, nové vinuté pružiny a posílené brzdy, ty odpovídají současným měřítkům i provozu. Původně vozy navíc rozhodně nejezdily na velkých osmnáctipalcových litých kolech s pneumatikami 245/40. Přední spoiler má vstupy vzduchu, aby se motor lépe chladil.

Maska dostala černou barvu a má i sošku šelmy, z daimleru se tak stal jaguar. A tmavě zelený být prostě musí. Že je to klišé? Ale jděte... Tohle 35 let staré auto není veteránem a ani jím být nemůže. Cenu zatím Arden tají, beztak bude záležet na každém konkrétním přání klienta. Ale taková úprava prostě má něco do sebe...

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - euro89
30. 12. 2018 21:33
Nadhera
Takhle si predstavuju auto pro kazdodenni jezdeni. Klasika uzpusobena dnesni dobe. :yes:
A klise je pro me cerveny Ferrari, kterym jinak slusi vic zluta ci cerna, ale britske auto musi musi byt proste tmave zelene (snad jen u Lotusu bych bral i zlutou). :yes: