Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A8 SynFuel: čistší luxus míří do Davosu

Michal Otruba
Diskuze (23)
Audi se chce blýsknout. Na Světovém ekonomickém fóru budou VIP hosty vozit modely Audi A8, které budou nejen velmi luxusní, ale i ekologické. Pohánět je totiž bude ekonafta zvaná SynFuel.

Na Světovém ekonomickém fóru (World Economic Forum WEF), které se bude konat od 23. do 28. ledna 2007 ve švýcarském Davosu, budou nejvyšší státníky, předsedy vlád a významné osobnosti vozit limuzíny Audi A8. Na tom by nebylo nic tak divného nebo překvapivého, ale pod kapotou některých limuzín budou tepat naftové motory běžící na ekologickou naftu SynFuel.

SynFuel je vyrobený chemickou reakcí ze zemního plynu, je čirý, bez síry a bez zápachu. Jeho emise jsou příkladné: netvoří žádný oxid siřičitý, množství vyprodukovaných sazí je přibližně třetinové a množství kysličníku uhelnatého se pohybuje pod 93 % ve srovnání s klasickým turbodieselem. Produkované oxidy dusíku NOx jsou omezené na 9 %, produkce oxidu uhličitého poklesla o 5 %. A že je toto palivo již pořádně otestováno svědčí fakt, že model R10 TDI poháněný z větší části právě SynFuelem vyhrál legendární 24hodinovku v Le Mans.

Flotilu pro VIP hosty v Davosu bude tvořit celkem 172 vozidel, největší zastoupení budou mít stříbrné Audi A8 s prodlouženým rozvorem a pohonem všech kol quattro. Pod kapotou budou osmiválcové turbodiesely 4,2 TDI (240 kW) při průměrné spotřebě 9,4 litru paliva na 100 km. Deset A8 bude jezdit výhradně na SynFuel, ostatní na klasickou naftu, kterou bude dodávat společnost Shell. Zbytek flotily bude tvořen 51 vozidly Audi Q7 a 41 Audi A6.

A to nejpřekvapivější nakonec: palivo SynFuel lze používat ve všech motorech Audi bez jakýchkoliv úprav.

Michal Otruba
Diskuze (23)
24. 1. 2007 14:51
Re: OT: zvuk osmiválce v Lexusu IS-F
Nazýváš věci pravými jmény! ;-) :yes:
Avatar - Dinar
24. 1. 2007 09:57
Re: OT: zvuk osmiválce v Lexusu IS-F
Zvuk je jistě hezký, jako u každého našláplého osmiválce, předpoklad kvalitních jízdních vlastností je u IS-F určitě také, ale proboha, proč to auto vypadá jako by nechali design dělat animátora filmu Fast and Furious? :-O :no: Že by mezi fanoušky hledali svůj zákaznický segment? >:-[]