Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi RS Q3 dostává výroční edici k 10 letům, vznikne pouze 555 kusů

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Druhá generace výkonného SUV nabídne tradiční kombinaci pětiválce a pohonu všech kol, k tomu ale přihodí ještě pár výrazných specialit, které 555 kusů limitované edice oddělí od zbytku nabídky.

Než se podíváme na novou limitovanou edici Audi RS Q3, pojďme se nejprve podívat do minulosti. První generace tohoto výkonného SUV byla na trhy uvedena v roce 2013 a celkem rychle si získala renomé. V roce 2019 pak automobilka představila generaci druhou, která na svého předchůdce úspěšně navázala.

Ostatně pod kapotou stávajícího modelu je uložen řadový 2,5litrový přeplňovaný pětiválec, který nabízí nejvyšší výkon 294 kW (400 k) a 480 Nm točivého momentu. O přenos výkonu na klasický stály systém pohonu všech kol quattro se pak stará sedmistupňová převodovka S tronic. Modely RS Q3 i RS Q3 tak sprintují na stovku za 4,5 sekundy a jejich maximální rychlost může volitelně dosahovat až 280 km/h.

Vozy limitované série oslavující 10 let modelu RS Q3 nabídnou sériový výkon, liší se však řadou detailů patrných zvenku i uvnitř kabiny. Začít můžeme hned od nového metalického laku Chronos Gray, volitelně však bude dostupná i matně stříbrná barva Dew Silver, převzatá ze standardní nabídky.

Video se připravuje ...

V podbězích pak vidíme zcela nová litá kola s průměrem 21 palců a designem dvojitých paprsků, která obouvají pneumatiky s rozměrem 225/35 R21. Volitelně jsou pak dostupné karbon keramické brzdy s průměrem 19“, doplněné o třmeny lakované antracitovou šedou barvou. Za příplatek jsou však dostupné i další barvy.

Exteriér navíc zvýrazňuje řada černě lakovaných prvků, včetně ztmavených LED matrix světlometů, černých krytů zrcátek, leskle černých rámečků oken, podélných střešních nosičů, vnitřních dekorů nárazníků nebo zadního difuzoru. Leskle černá barva zdobí i charakteristické kruhy znaku Audi.

Kabina potěší novými exkluzivními sportovními sedadly s výrazným bočním vedením a integrovanou opěrkou hlavy. Sedadla jsou čalouněna kombinací kůže a mikrovlákna Dinamica, zdobí je kontrastní měděné prošívání a jejich záda jsou pak u modelu RS Q3 poprvé karbonová. Měděné prošívání i karbonové dekory se objevují také jinde v kabině, včetně karbonového pozadí infotainmentu, který navíc zobrazuje číslo vozu v rámci limitované edice.

Automobilka totiž plánuje vyrobit pouze 555 kusů modelu RS Q3 v limitované edici k 10 letům. Půjde přitom o globální limitovanou edici, takže si 555 vozů rozdělí zájemci z celého světa. Speciální paket limitované edice je dostupný pro modely RS Q3 i RS Q3 Sportback, cena samotného paketu pak na německém trhu startuje od 5.990 eur (cca 14.900 Kč). V Německu bude paket dostupný od konce října tohoto roku.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme