Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi SQ8 testuje na Nürburgringu se štítkem TDI. Klame tělem?

Stanislav Kolman
Krátce po posbírání prvních živých dojmů s modelem Q8 se nám do rukou dostávají fotky ostřejší verze z okolí Severní smyčky.

Počátkem tohoto měsíce jsme vám přinesli bezprostřední živé dojmy z nového modelu Audi Q8. Čekání na tradiční týdenní test si nyní můžeme zkrátit várkou fotografií, které zachycují prototyp SQ8 se štítkem dieselové pohonné jednotky.

Vzhledovou stránku nechme stranou, auto totiž na první pohled vypadá jako obyčejná Q8, jen se dvěma dvojitými koncovkami výfuku. Očekává se, že finální produkt dostane přepracovanou a ještě výraznější příď, vzadu se pak máme těšit na výrazný difuzor.

Otázkou zůstává, jak si máme vyložit označení TDI. První variantou je, že Audi klame tělem a v útrobách ve skutečnosti pracuje třílitrový šestiválec TFSI podporovaný nějakou formou elektrifikace, což by v konečném součtu mohlo přinést výkon 470 koňských sil.

Vyloučeno ale není ani to, že SQ8 skutečně dostane dieselový agregát. V takovém případě by se mělo jednat o čtyřlitrový osmiválec TDI, který v rámci koncernové spolupráce pohání i luxusní SUV Bentley Bentayga. Sportovní derivát SUV nemusí nutně znamenat zážehový pohon, ostatně vzpomeňme na Škodu Kodiaq RS

Ani špiony zachycený produkt nemusí být absolutní špičkou nabídky, ve hře je totiž stavba ostrého RS Q8. Pokud se skutečně dočkáme, vůz by mohl dostat pohonnou jednotku v podobě osmiválce z Panamery Turbo S E-Hybrid, kde produkuje parádních 670 koní.

Stanislav Kolman