Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi TT třetí generace uvidíme v Ženevě

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Sice právě probíhá v Detroitu první velký autosalon letošního roku, už se ale spekuluje, co uvidíme za necelé dva měsíce v Ženevě. Třetí generace Audi TT je jistotou.

Příchod třetího vydání Audi TT potvrdil v Detroitu sám technický šéf automobilky Ulrich Hackenberg. Na NAIAS se objevil nejnovější prototyp Allroad Shooting Brake. Už i některá česká média spekulovala o tom, že se jedná o možnou podobu příštího TT. Zdálo se to velmi nepravděpodobné vzhledem k zaměření auta, byť jeho velmi skromná výška 1,41 m cosi naznačovala. Je to ovšem právě tak.

Základní verze kupé TT samozřejmě nebude třídveřovým hatchbackem, ani shooting brake, Fotky zamaskovaných prototypů říkají jasně, že o svou typickou siluetu s oblou prudce se svažující střechou a krátkou zádí nepřijde. O roadsteru se zatím nemluví, uvidíme. Místo toho si nejen ingolstadtští vrabci po střechách šuškají, že letos uvidíme i oplastované „crossover-TT“. Hackenberg se rozhovořil ve „Městě motorů“ dle britského Autocaru i na toto téma: „Současný trend crossoverů je zřejmý, my jsme nové TT zkombinovali s koncepty Allroadu a shooting brake. Nová generace má více potenciálu než kdykoli předtím, může zasáhnout do různých segmentů. Včetně robustnějšího TT, ano.“

Třetí generace Audi TT je postavena na modulární platformě MQB a počítá se pro ni se zážehovými turbomotory 1.8 TFSI/132 kW a 2.0 TFSI ve variantách 162 a 221 kW. Určitě nepřijdeme ani o TT-RS s přeplňovaným pětiválcem a 279 kW. Stávající agregát má objem 2,48 l. Už víme, jak bude vypadat interiér s hliníkovými prvky a sportovními sedadly, jejichž postranní části půjdou pneumaticky nastavit. Digitální palubní deska s úhlopříčkou 12,3 palce umí zobrazovat kromě klasických „budíků“ i navigační mapy a další údaje. Volant má klasickou zploštělou spodní část, výdechy ventilace v sobě zahrnují i ovládání klimatizace.

Znamená to tedy, že kromě detroitského konceptu Allroad Shooting Brake uvidíme ještě letos další studii, o něco bližší realitě. Je to hazardování s image řady TT? Nebo bude oplastovaná verze marketingově odlišena a stane se součástí kupříkladu řady Q? To zatím nevíme. Sériové Audi TT třetí generace se každopádně objeví v prodejnách čtyř kruhů určitě ještě před koncem letošního roku.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)