Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi ve Frankfurtu představí zadní svítilny s technologií Matrix OLED

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)
Některý z konceptů Audi na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu ukáže nový typ zadních svítilen Matrix OLED, které podle Audi otevírají nové možnosti pro kreativní design.

Dle Audi se jedná o nový stupeň automobilové osvětlovací techniky. Zadní svítily Matrix OLED údajně nabízejí dosud nedosažitelnou úroveň homogenity světla a otevírají nové příležitosti pro kreativní design. V současnosti jsou prý realizovány první projekty k uvedení této technologie do sériové výroby.

Světu se Matrix OLED představí již v září na autosalonu ve Frankfurtu, kde je bude nosit jeden z konceptů Audi, pravděpodobně elektrický crossover. A čím je vlastně OLED, tedy organická, světlo emitující dioda, výjimečná? „V každé jednotce OLED jsou dvě elektrody, z nichž minimálně jedna musí být průhledná, s mnoha tenkými vrstvami organických polovodičových materiálů. Vrstvy o tloušťce méně než jedna tisícina milimetru jsou aktivovány nízkým stejnosměrným napětím – mezi třemi a čtyřmi volty. Tím se rozsvítí, přičemž barva závisí na molekulárním složení zdroje světla,“ říká Audi.

Dále automobilka dodává: „OLED jsou ploché zdroje světla na rozdíl od bodových zdrojů světla, jako jsou LED, které jsou tvořeny polovodičovými krystaly. Světlo z OLED dosahuje nové úroveň homogenity a jeho intenzitu lze plynule měnit. Svítilny nevrhají žádné stíny a nevyžadují reflektory, světlovody nebo podobné optické komponenty. Jednotky OLED jsou díky tomu úsporné a lehké. Navíc nepotřebují prakticky žádné chlazení.“

Díky flexibilním podkladovým materiálům pak mohou být světlomety Matrix OLED trojrozměrně tvarovány, čímž se otevírají zcela nové dimenze kreativity. Diody se navíc dají rozdělit do velmi malých segmentů s rozdílnou úrovní jasu.

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)