Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto a zima: Směrové, nebo asymetrické pneumatiky?

Diskuze (22)
Jaké jsou rozdíly v dezénu zimních pneumatik? Kdy je lepší směrová a kdy asymetrická pneumatika?

V nabídce zimních pneumatik prakticky všech výrobců najdeme produktové řady s dvěma typy dezénu: směrovým a asymetrickým. Každý z nich má jiné přednosti a liší se mezi sebou i způsobem montáže.

Na hlavní rozdíl narazíte už při úvodním výběru. Jak říká Milan Hybš, ředitel Nokian ČR: „Směrové pneumatiky jsou zpravidla levnější a vyrábí se jen v rozměrech do R18. Asymetrické pneumatiky jsou dostupné od 205/55 R16, od osmnáctipalcových kol výš jsou jedinou možností.“

Rozdílná konstrukce dezénu ale má pochopitelně vliv i na vlastnosti pneumatiky a s tím související vhodné provozní podmínky.

Směrový dezén je v zimním provozu univerzálnější. Vzorek je více či méně souměrný podle podélné osy běhounu a je variací na šípovitý design. Díky tomu pneumatika dobře zabírá v celé ploše a lépe odvádí sníh nebo vodu. Je tedy nasnadě, že směrový vzorek získává výhodu na horách nebo v terénu, kde se může pochlubit lepším záběrem ve sněhu či blátě.

Nevýhodou směrových pneumatik je horší stabilita, slabší boční vedení a vyšší hluk.

Asymetrický dezén tyto nedostatky odbourává. Na vnější straně má větší gumové bloky, které připomínají letní pneumatiku. Tato část vzorku se méně deformuje, proto má lepší přilnavost a je odolnější vůči bočním silám. Přínosem je kratší brzdná dráha, menší opotřebení a lepší vedení v zatáčkách.

Zimní vlastnosti asymetrické pneumatice dodávají především drážky na vnitřní straně, zde je dezén více prořezaný. Lamely na vnitřní polovině dezénu zajišťují trakci na sněhu a odvádí vodu a sníh.

Asymetrická pneumatika je proto obecně vhodnou volbou pro silnější auta. Hodí se pro rychlejší jízdu a její vlastnosti nejlépe vyniknou na dálnici nebo ve městě. Výměnou za to žádá menší ústupky při jízdě na zasněžené vozovce.

A jaké jsou již zmíněné rozdíly v montáži? U směrové pneumatiky je rozhodující směr otáčení – aby dezén správně zabíral, musí šipka označující rotaci souhlasit se směrem otáčení pneumatiky při jízdě dopředu.

Naproti tomu se u asymetrického dezénu rozlišuje vnitřní a vnější strana. Pneumatika proto musí být nazutá na tak, aby byl nápis Outside na vnější straně ráfku. Na směru otáčení zpravidla nezáleží – pneumatika bude správně fungovat, i když na pohled vypadá, že je na jedné straně auta namontována „v protisměru“. Jen v ojedinělých případech je značení pneumatiky ještě doplněno šipkou určující směr rotace, tato kombinace asymetrického a směrového designu se používá u vysokovýkonných sportovních pneumatik.

Mimo popisované typy dezénu existuje i třetí, symetrický. U něj nezáleží na způsobu montáže, pneumatika má po obou stranách a v obou směrech otáčení stejné vlastnosti. Symetrický dezén je nejstarší a nejjednodušší konstrukcí, používá se u tzv. celoročních pneumatik.

Diskuze (22)
22. 1. 2012 16:06
Re: Ano
Jo právě Xcover a neznám lepší. V baru jsem ho hodil na 5 minut do plnýho 0,5l piva a pak s ním praštil o zem. Vydržel vše a mám do dnes,ale já si na schodech při ústupu zlomil 2 prsty:-) K doktorovi jsem nešel,vždyť to je jen menší zranění,podobný jsem měl již několik. Bylo to z hecu,protože tam machroval jeden jouda s Nokií a po absolvování uvedených zkoušek ji hodil do koše. >:D
Avatar - Nerez
22. 1. 2012 10:37
Re: Ano
Co máš za odolnýho Samsunga? Já měl B2700 a teď XCover 2 :yes:
21. 1. 2012 08:44
Re: Ano
Nokii bych nechtěl ani zadarmo.Nikdy se mi nelíbila a její ovládání jsem nikdy nepochopil.Sony 10 let v užívání a Samsung 3 roky do teď,telefon mám jako pracanta a nepotředuju nějaký přiblblý vychytávky.Potřebuju v telefonu svítilnu,připojení na net a odolnost proti vodě a pádu,což Samsung naprosto splňuje.Finové sice mají vyšší životní ůroveň,nekradou tolik jako Češi,možná si tolik nezávidí,ale kromě své národní hrdosti mě jsou jedno,stejně jako já jim >:D
20. 1. 2012 12:13
Re: takto vypadá skrytá reklama:
Realita nepusti.. koleso s uzsou pneumatikou sa zareze do snehu, siroke balony sa klzu :-)
20. 1. 2012 09:10
Re: Každý hobluje
Já si pořídil celoročky Bridgestone a zatím se mi jeví lepší než předchozí letní Michelin nebo zimní Fulda. Ale zatím jsem na nich v zimních podmínkách moc nenajezdil, byť teď pár minulých týdnů se mi jevily OK. Takže uvidíme co bude, až napadne víc sněhu i u nás v kotlině.