Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autoklub ČR prosazuje uzákonění nenulového limitu alkoholu v krvi

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (149)
Podle Autoklubu ČR by mělo být zváženo uzákonění nenulového limitu, nejvýše však 0,5 promile, a s dalším omezením pro určité kategorie řidičů.

Autoklub ČR zastává názor, že řízení pod vlivem alkoholu je nebezpečné, což dokazuje například svou kampaní „Alkohol Vaše auto řídit neumí“. Ve své tiskové zprávě se vyjádřil k nulovému limitu alkoholu a navrhuje jeho přehodnocení.

Autoklub ČR ve své tiskové zprávě uvádí, že ze statistik nehodovosti v silničním provozu vyplývá, že počet nehod zaviněných pod vlivem alkoholu i počet lidí usmrcených při těchto nehodách představují z celkového počtu nehod a počtu usmrcených cca 4 %.

Evropská rada pro bezpečnost dopravy (ETSC) konstatovala, že v České republice se nejvýrazněji z Evropské unie snižuje počet smrtelných dopravních nehod způsobených alkoholem (v ČR klesl mezi lety 1996 a 2005 o více než polovinu počet obětí nehod způsobených opilými řidiči).

Zákon o silničním provozu stanoví, že řidič nesmí řídit vozidlo bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo v takové době po jeho požití, kdy by mohl být ještě pod jejich vlivem. To se týká řidičů motorových i nemotorových vozidel (např. cyklistů) i jezdců na zvířatech a řidičů tramvají. Z toho se pak vyvozuje, že řidič by v krvi neměl mít vůbec žádný alkohol, a obecně se uvádí, že v České republice platí nulový limit alkoholu, zatímco většina států Evropy stanovila pro řidiče limit 0,5 promile, několik států dokonce 0,8 promile. Pouze v některých státech, většinou z bývalého tzv. východního bloku, platí nulový limit.

Evropská unie nestanovila jednotný limit alkoholu v krvi řidičů, ale pouze vyzývá členské státy, aby povolenou hladinu alkoholu v krvi snižovaly, zejména pokud u nich platí limit 0,8 promile.

Statistiky neuvádějí, s jakým obsahem alkoholu v krvi řidiči nehody zavinili. Ukazuje se však, že zejména u nehod se smrtelnými následky jde pravidelně o vyšší obsah alkoholu v krvi, tedy o hodnoty vyšší než 0,5 či 0,8 promile. V zemích, kde je nulová tolerance alkoholu, jsou dopravní nehody a bohužel i smrtelné dopravní nehody, mnohem častější než ve státech s nenulovým limitem. Obecně platí, že v zemích východní Evropy a střední Evropy (v nových zemích Evropské unie) je procento smrtelných dopravních nehod vyšší než na Západě.

Světová antidopingová organizace WADA, jejímiž stanovisky se řídí Mezinárodní olympijský výbor, toleruje pro sportovce alkohol v krvi většinou do 0,1 promile, což mj. platí i pro jezdce Formule 1 (např. pro letecké sporty platí limit 0,2 promile a pro vodní motorismus dokonce 0,3 promile).

Co z toho podle Autoklubu ČR vyplývá?

Při zjištění jakékoliv nenulové hodnoty při dechové zkoušce policista řidiče vždy vyzve (je povinen vyzvat), aby se podrobil lékařskému vyšetření, tedy odběru krve. Laboratoře na odběr krve po silniční kontrole však hladiny nižší než 0,2 promile považují za nulové, protože jsou pro ně „ klinicky úplně němé“. Řidiči tak končí bez trestu, zůstávají, ale stohy formulářů a účty za testy. Jeden test stojí zhruba pět set korun a jenom v Praze je takových případů asi 700 za rok. To představuje zbytečně vynaložených 350 tisíc korun, a navíc poštovné, obálky obíhající mezi úřady, náklady na práci úředníků atd..

Za menší množství alkoholu v krvi, než které je ve většině Evropy povolené, řidič v ČR velmi přísně trestán. Za 0,3 a méně promile třemi body, pokutou od 10 do 20 tisíc Kč a zákazem řízení od 6 měsíců do jednoho roku. Řidič, který přijíždí do ČR z jiné země, např. z Německa či Rakouska, může být bezprostředně po překročení státní hranice přísně potrestán ačkoliv krátce předtím vyhovoval předpisům jiného evropského státu.

Autoklub ČR je toho názoru, že zavinění nehody pod vlivem alkoholu by mělo být nekompromisně trestáno a policie by měla ve svých statistikách v souvislosti s „alkoholickými“ nehodami sledovat hladinu alkoholu v krvi řidičů, kteří zaviní nehodu (dosud se tak neděje). Případy, kdy řidič pod vlivem alkoholu zaviní nehodu, by měly být odlišeny. Při prostém zjištění hladiny alkoholu v krvi (v případech, kdy nejde o zavinění nehody) nižším než je tolerováno ve většině evropských států (0,5 promile), by měl následovat jen finanční postih, bez přidělení trestných bodů a odebrání řidičského průkazu.

Podle Autoklubu ČR by mělo být zváženo uzákonění nenulového limitu, nejvýše však 0,5 promile, a s dalším omezením pro určité kategorie řidičů (mladiství řidiči, noví držitelé řidičského oprávnění, řidiči hromadné dopravy osob apod.). Je nezbytné, aby limit alkoholu v krvi řidičů byl určen racionálně, na základě stanovisek odborníků z oblasti dopravy a medicíny. Bylo by na škodu věci, kdyby rozhodující byla např. vyjádření politiků apod..

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (149)
29. 8. 2007 21:17
Re: Ne
Normalne bych se stal duchodcem tak asi za 5 let. V dnesni dobe nevim, zda se toho vubec doziju. Kazdy, kdo si da po obede nebo pri praci jedno pivo, by si mel uvedomit, jake ma zkusenosti s rizenim auta, zda podnika nejakou dalekou cestu nebo zda je unaveny. Ja osobne jezdim bezne na kratsi vzdalenosti (skladka rostlinneho odpadu) po jednom pivu. Kdyz byla za drive za humny i po dvou (tam nebyly pravdepodobne zadne kontroly). Pokud vsak pojedu nekam dal, tak si samozrejme zadne pivo nedam.
19. 8. 2007 00:24
Re: Nic proti SR
Tak to ti zas môžem s istotou tvrdiť, že neexistuje spojitosť medzi povolenou toleranciou alkoholu na západe a ich nižšou nehodovosťou, než v našom prípade.
19. 8. 2007 00:14
Re: Nehody
Štatisticky v akom počte nehôd je účastník pod vplyvom drog? No veľa to asi nebude, rozhodne menej ako v prípade alkoholu...

Tak povoľme drogy za volantom!

Že sa to dnes konroluje len minimálne? No podľa článku je dnes osoba s menej ako 0,2 promile bez postihu. Takže aj nulová tolerancia alkoholu sa nedodržiava úplne, napriek tomu to chcú dostať do zákona!

Okrem toho, drogy fičali v 60.-tych rokoch na západe a ako im tam bolo dobre, oproti tomu nášmu hnusnému východnému bloku. Ešteže po revolúcii začali prenikať aj k nám. Všetko zo západu je predsa dobré...
19. 8. 2007 00:06
Re: Autoklub se snaží zviditelnit.......
Bola tu diskusia o "osobách blízkých". Tam sa apelovalo na morálku zúčastnených a zároveň sa prdkladalo, že keď to umožňuje zákon, len hlupák by to navyužil!

Nuž toto je presne rovnaký prípad. Umožníme zíkonom hranicu 0,5 promile a každý bude túto hranicu využívať bez ohľadu na morálne zásady.

Koľkokrát sa stane, že sa "zabudne" na odber a keď si na to "orgány" spomenú, hladina alkoholu klesne... Ak by klesla pod 0,5 promile je dotyčný podľa tohto návrhu z obliga - bez priťažujúcej okolnosti.

A prečo diskriminovať tých, čo spôsobia nehodu, resp. sa jej zúčastnia? Pri nehode nulová hranica, inak pol promile?
Avatar - Pekelná Micinka
17. 8. 2007 19:55
Re: Alkohol
Což by byla věčná, věcná škoda...