Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka General Motors prudce zvýšila čtvrtletní zisk

Diskuze (0)

Největší americká automobilka General Motors (GM) v prvním čtvrtletí více než zdesetinásobila čistý zisk na zhruba tři miliardy dolarů (64,5 miliardy Kč) z necelých 300 milionů dolarů před rokem.

Nárůstu zisku nezabránil ani globální nedostatek čipů, který má negativní dopad na výrobní aktivity. Automobilka držela nízké náklady a soustředila se na pick-upy a sportovně-užitkové vozy (SUV) s vyšší marží. GM potvrdila výhled na letošní rok.

V přepočtu na akcii se zisk GM zvýšil na 2,03 dolaru z pouhých 17 centů před rokem. Bez zahrnutí mimořádných položek dosáhl 2,25 dolaru. Výrazně tak překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 1,04 dolaru, napsala agentura Reuters. Automobilka potvrdila, že v celém letošním roce očekává zisk bez zahrnutí mimořádných položek v rozpětí 4,50 až 5,25 dolaru na akcii.

"Přesunujeme se od překonávání pandemie k řešení globálního nedostatku polovodičů," uvedla výkonná ředitelka GM Mary Barraová. Dodala, že firma se nadále nachází v obtížném období. Celosvětový nedostatek čipů v poslední době komplikuje výrobu také ostatním automobilkám, včetně mladoboleslavské Škody Auto. Barraová míní, že nedostatek čipů se zhorší ve druhém čtvrtletí, lepší situaci tak čeká až ve druhém pololetí.

Automobilka zopakovala, že kvůli nedostatku těchto klíčových součástek se letos její zisk sníží o 1,5 až dvě miliardy dolarů před zdaněním. Omezí kvůli tomu výrobu některých menších vozidel, jako je například SUV Chevrolet Equinox.

Navzdory nedostatku polovodičů GM potvrdila dřívější výhled celoročního zisku před zdaněním deset až 11 miliard dolarů. Má se pohybovat spíše ve vyšší části rozsahu. Celoroční čistý zisk automobilka očekává mezi 6,8 a 7,6 miliardy dolarů. Společnost prognózuje silné první pololetí se ziskem před zdaněním okolo 5,5 miliardy dolarů.

Kolem 17:00 SELČ si akcie automobilky obchodované na burze v New Yorku připisovaly 3,1 procenta.

Diskuze (0)

Doporučujeme