Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Trucks loni vyrobila 1181 vozidel, je to stejně jako předloni

Diskuze (3)

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks loni vyrobila 1181 nákladních automobilů, stejně jako v roce 2019. Prodala 1186 vozů, meziročně přibližně o 100 méně. Téměř 60 procent mířilo na export, přes 40 procent šlo na český a slovenský trh. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Automobilka podle něj v roce 2020 i přes koronavirovou pandemii a propad automobilového průmyslu mírně překročila své plány. Pro rok 2021 plánuje srovnatelný objem výroby a prodejů jako loni. Tatra Trucks byla jednou z mála firem v automobilovém průmyslu, které loni po propuknutí pandemie nepřerušily výrobu.

"I když ještě nezveřejňujeme hospodářské výsledky, můžu říci, že se nám díky zavedeným organizačním opatřením a oboustranně vstřícné spolupráci se všemi obchodními partnery povedlo nejen zajistit výrobu bez přerušení, ale i překročit plánované obchodní a ekonomické cíle na rok 2020," uvedl ekonomický ředitel a místopředseda představenstva firmy Miloslav Mahut.

Čírtek uvedl, že Tatra loni s partnerskými společnostmi získala nové zakázky a vyrobila unikátní vozidla. "Především šlo o dodávku 41 hasičských speciálů Tatra Force 4x4 s opcí na dalších pět kusů pro hasičské jednotky spolkové země Braniborsko," uvedl mluvčí. "Jde o první takto velkou objednávku hasičských vozů Tatra z Německa, kde působí velmi silná konkurence," uvedl Čírtek.

V září podepsali zástupci společnosti Tatra Export a polské firmy Huta Stalowa Wola smlouvu o spolupráci na projektu obrněného vozidla s podvozkem Tatra 4x4, které nabídnou polské armádě.

Tatra chce expandovat i na brazilském trhu. "Vedle rozšíření spolupráce s brazilským obranným průmyslem by mělo letos dojít ke zřízení výrobního závodu přímo v Brazílii, který by produkoval automobily Tatra určené především pro tamní civilní trh," uvedl Čírtek.

Firma vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. V roce 2019 vytvořila provozní zisk před odpisy 365 milionů korun a tržby jí vzrostly meziročně o více než dvě miliardy na 5,88 miliardy korun. Tatra Trucks má přes 1000 zaměstnanců, dalších víc než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. Patří do skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Diskuze (3)

Doporučujeme

19. 1. 2021 15:02
Re: V CELE !!!
Značku TATRA bych vůbec nezatěžoval nějakým podvodným psychopatem-histónem jménem Marek Havlíček. :-[] Hlavně s tím jožinem nejezděte do tý Afriky. :-[]
19. 1. 2021 07:38
Re: V CELE !!!
Tatra dobrá, ale nesmí se jí ujmout podvodník, jako teď s parodií na výlet Kolem světa 2. Kdy to lidem zrušili, ale peníze nevrací i když říkají že vrací, ale jen se snaží prodávat další a další. Motor si rozbili, nástavbu taky a hledají kluka s dílnou (nebo dírou?). Osobně jsem ale zvědavý na nové montážní závody kompletující polotovary Tatra i v jiných zemích - jižní amerika atd.