Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilky si stále stěžují, tržby jim však rostou. Loni stouply o 12,7 procenta!

ČTK
Diskuze (6)

Tržby tuzemských automobilek a dodavatelů dílů loni stouply o 12,7 procenta na 1,257 bilionu Kč. Export vzrostl stejným tempem na 1,028 bilionu Kč. Vývoz se na výkonu odvětví podílel 82%. Oznámili to dnes zástupci Sdružení automobilového průmyslu.

Představitelé automobilového průmyslu si donedávna stěžovali na dozvuky covidové krize, která se výrazně projevila na poklesu produkce, dodávkách i tržbách. Situace se ale evidentně otáčí k lepšímu, což lze zřejmě přičítat i stávajícím trendům, kterým vládnou SUV a elektromobilita. Oba tyto segmenty jsou přitom spojené jak s vyššími cenami, které neustále rostou, tak i s vyššími maržemi. Jak tedy dopadly statistiky za loňský rok?

Výroba osobních aut loni vzrostla o 10,2 procenta na 1,218 milionu vozů. Z toho 92,8 procenta směřovalo do zahraničí, zejména do Německa a dalších evropských zemí. Produkce autobusů stoupla o 7,6 procenta na 5322 vozů, u nákladních vozů byl nárůst o 6,7 procenta na 1347 aut. Výroba motocyklů se zvýšila o 56,9 procenta na 1624 strojů.

"Automobilový průmysl se loni začal zotavovat z dozvuků covidové krize, byť stále čelil řadě pokračujících i nových výzev. Po třech letech klesajících objemů tak opět ve většině segmentů dosáhl růstu produkce, a to navzdory přetrvávajícím potížím v dodavatelských řetězcích, nedostatku čipů, válce na Ukrajině, extrémnímu růstu cen energií či vysoké inflaci,“ uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Dodavatelské firmy se na tržbách odvětví podílely 40,4 procenta. Tržby dodavatelů stouply o 9% na 507 miliard korun. "Ceny materiálů i energií nadále zůstávají na vysoké úrovni, eventuálně rostou a přetrvávající inflace stupňuje i tlak na růst mezd. Vyšší náklady na výrobu však dodavatelé jen obtížně přenášejí do cen. Situace v dodavatelských řetězcích je tak nadále extrémně volatilní a je velké riziko uzavírat dlouhodobé kontrakty. Plánování výroby se proto stává extrémně obtížnou kategorií," řekl viceprezident sdružení Miroslav Dvořák.

V roce 2022 se počet zaměstnanců ve firmách sdružení snížil o 1,7 procenta na 140.253 lidí. Průměrná mzda poprvé přesáhla hranici 50.000 korun, a průměrnou mzdu v ČR tak převyšuje o 25 procent. Nejvyšší průměrné mzdy vykazují finální výrobci, a to víc než 61.000 korun.

Video se připravuje ...

Podle Dvořáka představuje napjatý trh práce, kdy chybí zaměstnanci ve všech kvalifikačních úrovních, velký problém dalšího rozvoje průmyslu v Česku. "Je nutné, aby byl vytvořen, a s pomocí národních i evropských fondů financován, systém celoživotního učení. To pomůže aktualizaci kvalifikací zaměstnanců v souladu s technologickým rozvojem firem, a tak udržení jejich zaměstnatelnosti. S tím souvisí i potřeba zakotvení duálního odborného vzdělávání, které umožní realizovat praktickou část výuky na pracovištích zaměstnavatelů. Za nezbytné považujeme i zjednodušení procesu řízené migrace s cílem přilákat do ČR kvalifikované zahraniční zaměstnance," dodal Dvořák.

Dodavatelsko-odběratelské řetězce jsou podle Jahna stále poznamenané jak dozvuky covidu v Číně, tak geopolitickou situací. Nadále hrozí výpadky čipů, i když očekává, že druhé pololetí by mělo přinést zlepšení a větší stabilitu. O budoucnosti odvětví rozhodne zejména schopnost ČR zachytit současnou transformaci směrem k bezemisní mobilitě a výrobě.

"Specificky pro automobilový průmysl považujeme za klíčové, aby i v současné rozpočtově složité době vláda našla způsob, jak do ČR přitáhnout strategické projekty zaměřené na výrobu baterií, čipů, výkonové elektroniky a dalších komponent pohonů bateriových vozidel. Pro budoucnost průmyslu jako celku je pak kritická schopnost zajistit pro ČR dostatek dostupné a zelené energie, navýšení podpory vědy, výzkumu a inovací a plné využití dostupných evropských zdrojů," dodal Jahn.

Automobilový průmysl je nejvýznamnějším odvětvím zpracovatelského průmyslu České republiky, na jejím HDP se podílí téměř deseti procenty. Přímo zaměstnává zhruba 180.000 pracovníků, nepřímo, tedy včetně navazujících oborů, téměř 500.000 lidí.

ČTK
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
29. 6. 2023 23:17
Re: Stěžují si úplně všichni....
Nehledal jsem jestli v tom nebyly taky nějaký dotace, ale nedávno jsem četl, jak třeba Třinecké železárny (i když to nesouvisí přímo s auty) vydělaly o cca 83% víc (2,4mld) i když vyrobily míň. Pláč jak jsou drahé suroviny a jak jsou drahé energie a ejhle, miliardy na účtě.
A platí zase chudáci/blbci na konci řetězce...
29. 6. 2023 17:29
Re: Stěžují si úplně všichni....
souhlas.... V EU se jde cestou vyzebrat dotace nez se radeji porvat o zakaznika.... jestli si nekdo mysli ze tohle ma budoucnost, ja tedy ne....
29. 6. 2023 14:18
Ono to může být úplně jinak
Teď jsem se právě vrátil z místního městečka a potkal jsem cestou jedno MG a jednoho SsangYonga (z asi deseti aut co mě míjely). Dobře to chlapci manažéři vedou. To se registruje na firmu nebo na nějaká spřízněná sro, hrajeme si na nedostupnost, vysvětlujeme jak nás někdo "zlý" nutí k tomu, aby byly vysoké ceny a úplně jsme změnili technologii ..... a neplatí to jen pro výrobce aut ....
Avatar - rohYpnol
29. 6. 2023 14:17
Re: Stěžují si úplně všichni....
Jenže i ta ziskovost je. Zcela nesmyslně se dotuje ziskový sektor, teď myslím především EU obecně.
29. 6. 2023 13:58
Stěžují si úplně všichni....
.... vybudovali jsme tady už takovou kulturu, že kdo nebrečí, jako by nebyl. I ziskové firmy žebrají o dotace, kompenzace, cokoliv.... smutné, že se za to už ani nestydí.

Jinak růst tržeb při takové inflaci je opravdu zcela irelevantní kritérium.... je to o ziskovosti, že.