Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilový průmysl čelí útoku hackerů, kradou citlivá data a dožadují se peněz

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Podle varování amerických úřadů se hackeři v posledních letech stále více zaměřují na automobilový průmysl, kde kradou citlivá data a požadují za ně peníze.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) měl v nedávné době varovat několik společností podnikajících v automobilovém průmyslu před hrozícími útoky ze strany hackerů. Na toto varování upozornil web CNN, který měl údajně získat dopis k jednomu z těchto varovných dopisů.

Podle FBI se hackeři zaměřili na společnosti v automobilovém průmyslu již koncem minulého roku a počet jejich útoků stále stoupá. Napadení pak často končí infikací počítačů vyděračským ransomware softwarem, neoprávněným přístupem k datům a prolomením různých databází, ze kterých bývají odcizeny osobní, informační a identifikační údaje.

Zpráva sice neuvádí, které společnosti byly útokem zasaženy, detailně však specifikuje několik nejčastějších metod. Hackeři například využívají počítače, které cíleně zkouší různé kombinace uživatelských jmen a hesel. A to tak dlouho, dokud nenajdou správnou kombinaci. K populárním útokům však patří i e-maily cílené na zaměstnance, které je nutí stahovat nebezpečný software.

Řada z těchto útoků navíc měla být úspěšná, díky čemuž získali útočníci přístup do několika e-mailových účtů v různých společnostech. Po infiltraci pak hackeři nastavili přeposílání e-mailů na vlastní účet a zajistili si tak přístup k řadě citlivých informací.

FBI dále upozornila na případ několika společností, které se staly obětí útoku ransomware softwarem. V takových případech požadují zaplacení „výkupného,“ které by mělo společnostem zajistit přístup k odcizeným datům. Minimálně v jednom případě však hackeři po zaplacení výkupného ukradená data nevrátili, varuje FBI.

Zpráva FBI navíc varuje, že by k podobným útokům mohlo docházet stále častěji. „Automobilový průmysl bude v blízké budoucnosti pravděpodobně čelit široké škále kybernetických útoků a škodlivých aktivit, a to především kvůli množství dat shromážděných k internetu připojenými automobily a autonomními vozy, která se stávají cenným cílem pro státní i finančně motivované subjekty.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme