Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autopůjčovna Hertz vyhlásila bankrot, na trh se mohou dostat statisíce ojetin

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Jedna z nejstarších půjčoven automobilů na světě byla v důsledku pandemie koronaviru donucena vyhlásit bankrot. Ve snaze získat peníze by na trh mohla posílat desetitisíce ojetin měsíčně.

Celosvětově působící půjčovna automobilů Hertz měla v pátek požádat u amerického soudu v Delaware o ochranu před věřiteli podle článku 11 amerického zákona o bankrotech. Bankrot byl ovšem vyhlášen pouze na její americké působení a kanadské dceřiné společnosti.

Mezinárodní působení společnosti, včetně Evropy, Austrálie a Nového Zélandu, by americkou žádostí nemělo být dotčeno, dodává s odkazem na prohlášení společnosti agentura Reuters.

Účelem vyhlášení bankrotu by měla být dobrovolná finanční reorganizace společnosti Hertz a jejích severoamerických dceřiných společností, jako jsou Dollar, Thrifty a Firefly. Společnost Hertz uvedla, že jejím cílem je zajistit „robustnější finanční strukturu, která co nejlépe posílí společnost pro budoucnost.

Navzdory vyhlášení bankrotu by ovšem všechny pobočky Hertz měly zůstat otevřené. Platné by rovněž měly zůstat všechny rezervace, propagační nabídky, vouchery a klientské i věrnostní programy. Společnost navíc zmínila, že má v záloze více než 1 miliardu dolarů, kterou může podpořit provoz.

Ovšem jakkoliv se může zdát, že s podobnou finanční rezervou si společnost nemá nač stěžovat, opak je pravdou. Autopůjčovna Hertz by se totiž měla dlouhodobě potýkat s dluhem ve výši okolo 19 miliard dolarů, který se s nástupem pandemie koronaviru a omezeným cestováním pravděpodobně ještě pořádně prohloubil.

Jak ostatně zmínila sama společnost ve svém prohlášení k bankrotu: „Dopad COVID-19 na cestovní poptávku byl náhlý a dramatický, což způsobilo prudký pokles výnosů společnosti a budoucích rezervací.

Ještě před vyhlášením bankrotu proto společnost přijala drastická úsporná opatření, která měla omezit všechny zbytečné náklady a upřednostnit ochranu zdraví i bezpečnosti zákazníků a personálu. V důsledku škrtů spojených s nástupem pandemie koronaviru se dokonce počítá s propuštěním až 20.000 lidí, což by mělo představovat zhruba 50 % globální pracovní síly společnosti.

Společnost navíc zvažuje, že by mohla získat finance k dalšímu provozu odprodejem části své flotily více než 500.000 automobilů. Podle agentury Reuters se zvažuje prodej okolo 30.000 aut měsíčně, což by mělo ke konci roku vést k získání až 5 miliard dolarů, uvedl pro Reuters zdroj blízký vedení společnosti.

Společnost Hertz je tak prozatím jednou z největších, které musely v důsledku pandemie koronaviru vyhlásit bankrot a požádat o ochranu před věřiteli. V případě autopůjčovny Hertz, jejíž kořeny sahají až do roku 1918, je ale pandemie koronaviru spíš jen jedna z posledních kapek. Velké potíže totiž společnosti způsobil i rozmach sdílené mobility a společností typu Uber.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

14. 2. 2021 22:04
Vaše rady
Ahoj všichni. S manželem sháníme nějakou dobrou autopůjčovnu. Chceme na jaře vyrazit na náš vysněný pobyt pro dva sem: https://www.treehousejested.cz. Bez auta je poměrně náročné se tam dostat. Strašně se na to těším, ale hodně mě stresuje, že neseženeme žádnou kvalitní autopůjčovnu. :'-( Za každý typ, nebo radu budu vděčná! Předem děkuji.
Avatar - Emel
26. 5. 2020 13:11
Re: Hertz, mega hertz, gigahertz...
No ale viděl jsi Corvetty ve výprodeji? Jo, je to minulá generace a ta nová je lepší... ale jinak věřím, že by se mohly najít zajímavé kousky a s tím, jak jde dnešní automotive do háje...
26. 5. 2020 10:04
Re: Hertz, mega hertz, gigahertz...
Fond na obnovu EU to naznačuje. Peníze jen na elektroauta. I po Renaultu se teď chce, aby dělal jen elektroauta.
Avatar - WinDiesel
25. 5. 2020 17:36
Re: Hertz, mega hertz, gigahertz...
Love nebudou !!!
Auta budou (možná jen elektrická … a tak skončí autoprůmysl ….)

Deník ředitele Homolky:
je pondělí ráno, bzučím
j středa odpoledne, přibzučuji
je pátek poledne, bzučím, a hodně !!!
… pán nám dobzučel a nyní bručí.
:-! :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-! :-!