Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Bratislava: Příjemné překvapení

Michal Fokt
Diskuze (69)
V Bratislavě dnes v areálu Incheba začíná nejdůležitější slovenský autosalon. Jedná se o překvapivě vydařenou akci.

Novinářům není snadné se zavděčit. Zmlsaní prestižními evropskými autosalony světového významu už lokální akce příliš neřeší, protože je nemohou ničím novým překvapit. Výjimkou jsou ty "domácí", které je dobré navštívit minimálně ze slušnosti a proč se také nepodívat, jak to dělají u sousedů.

Popravdě řečeno jsem od bratislavského autosalonu mnoho neočekával, o to příjemnější překvapení přinesl a to hned ve dvou ohledech. Jednak svou kompaktností, díky níž není nutné po výstavišti nachodit kilometry, ale také spoustou těch nejčerstvějších novinek.

Autosalon, jehož součástí je i Exclusive Salon, věnovaný luxusním (nejen automobilovým) značkám, se vměstnal do čtyř těsně sousedících hal, takže nebyl sebemenší důvod stresovat se, pokud zrovna u některého exponátu bylo plno, stačilo pokračovat dál a za pár minut se na místo odkudkoli vrátit.

Ani Bratislava se nevyhnula "českému problému", kdy některé poměrně zásadní značky chyběly, ale návštěvník, který neměl možnost absolvovat třeba takový ženevský autosalon, se rozhodně nemusel cítit ochuzen, na téměř 40.000 čtverečních metrech byly k vidění expozice pětatřiceti značek.

Jmenovitě byly přítomny Alfa Romeo, Aston Martin, Bentley, Cadillac, Citroёn, Corvette, Ferrari, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kaipan, Kia, Lamborghini, Land Rover, Maserati, Mazda, McLaren, Mercedes-Benz, Nimrod, Nissan, Opel, Peugeot, Piaggio, Porsche, Range Rover, Rolls Royce, Suzuki, Škoda, Tesla, Toyota, Volvo a Volkswagen. Organizátoři hovoří dokonce o 41 a není důvod o tom pochybovat, v různých souvisejících expozicích se prezentuje 132 vystavovatelů z Česka, Slovenska, Rakouska, Německa, Itálie, Maďarska, Polska a Velké Británie.

Potěšilo přitom, že se celé řadě značek podařilo do Bratislavy dostat novinky, které měly světovou premiéru před měsícem v Ženevě, nemluvě o tom, že spousta dalších více či méně čerstvých exponátů neslo punc slovenské premiéry, celkem mělo být premiér bezmála šedesát. Slováci (ale třeba i zvídaví návštěvníci z Česka) tak mohou vidět mimo jiné druhou generaci trojice kolínských miniaut, hned tři žhavé novinky Mercedes-Benzu (S Coupe, C, GLA), Hyundai Genesis, Jaguar F-Type Coupé, Citroën C5 CrossTourer, Kia Soul, Maserati Ghibli, Ferrari 458 Speciale, McLaren 650S, Nissan Qashqai, Peugeot 308 SW, Porsche Macan, Golf Sportsvan nebo třeba Nissan GT-R modelového roku 2014. Nechyběly dokonce ani ženevské koncepty Opel Astra OPC Extreme, Peugeot 308 R a Škoda Vision C.

Za samostatnou zmínku stojí určitě Exclusive Salon, jenž měl evokovat bulvár v Saint Tropez, kde nechyběly vedle exkluzivních automobilových (a tuningových) značek ani jachty nebo miniexpozice hodinářských firem. A v neposlední řadě je třeba zmínit hlavní tahák autosalonu - opravdu krásné, vesměs usměvavé a velmi sympatické modelky a hostesky. V tomto ohledu strká Autosalon Bratislava do kapsy s přehledem všechny Ženevy, Frankfurty a Paříže dohromady. Vzpomněl jsem si na Poznaň asi před patnácti lety, to byla také pastva pro oko...

Samozřejmě nemohly chybět prezentace tuningových a dalších aftermarketových firem, pneumatikářů, prodejců hraček, klobásek, tureckého medu a dalších více či méně (ne)souvisejících komodit, které zaplnily prostory v chodbách spojujících jednotlivé haly a propůjčily akci méně oficiální ráz. Pokud to nemáte do Bratislavy daleko, návštěvu určitě zvažte, je otevřeno do 13. dubna. Určitě nebudete odcházet zklamaní...

Michal Fokt
Diskuze (69)
10. 4. 2014 14:23
Re: žiadna sláva
Loni jsem tam byl taky v neděli a cajk. Lidí už míň (poslední den) a expozice všechny, na hostesky kašlu, jedu tam kvůli autům :-!

Asi by bylo lepší se tam mrknout ve všední den, jenže se z práce neurvu.
10. 4. 2014 00:42
Re: pekne kocky
Hele já taky neshledávám nic krásného na 75,85,86. Zmalované, vyumělkované štětky co si myslí, že jsou high class a přitom ze sebe dobrovolně udělaly monstra.

Ps.: Na druhou stranu v kontrastu s tím jsou tam vidět i přirozeně krásné holky bez make-upu... za což palec nahoru.
9. 4. 2014 22:56
Re: Bolo aj lepšie
mna 308 vylozene sklamala. Ani nie tak miestom pre vodica, ale miestom vzadu, ked som si nastavil sedadlo na seba, tak vzadu bolo miesta ako v kabriolete a bolo to jedine auto, do ktoreho som sa vzadu nezmestil za seba(nieze sadnut si a zatvorit dvere, ja som sa tam nezmestil ani pichnut nohu).
Ceed ma prekvapila najviac, jedine auto nizsiej strednej (po oktavke, ktora ma ale cenu strednej triedy), do ktoreho som si sadol za seba, zatvoril dvere a citil som sa relativne ok (nespojil som ale nohy ako v oktavke). Golf7 z tohoto dovodu radim za ceed, aj tam som zavrel dvere, ale posed vzadu bol horsi a vpredu mi vylozene vadilo, ze ma golf pedale posunute prilis doprava a blizko seba.
Vyhrala ale u mna zafira tourer, vylozene najlepsi kompromis cena/uzitok/komfort (po zlavach)
9. 4. 2014 22:51
Re: žiadna sláva
to bude najhorsie, hostesky uz budu unavene aj fyzicky aj dusevne, takze urcite nebudu tak mile ako prvy den, vela expozicii sa uz zacne balit, cez vikend bude miliarda ludi....
Uz dnes rano tam bolo dost ludi na to, aby som cakal na kazde zaujimavejsie auto a u mazdy ma to ani vobec nebavilo cakat.
Avatar - pumpkin
9. 4. 2014 20:49
Bolo aj lepšie
Tak som dnes bol a oproti minulému roku je to teda citeľne slabšie. Už len takých pár postrehov pridám. Dnes už boli tradične niektoré autá zamknuté, ale na požiadanie nebol problém otvoriť. Celkom ich aj chápem lebo jednak sa tam pohybujú divní ľudia a sme národ prasiat. V niektorých autách sa povaľovali smeti...To by si ale zas mohol ustrážiť vystavovateľ. Slečny fakt pekné a zatiaľ aj ochotné a milé (ale nie, nemám zas potrebu sa s každou fotiť ako pri trofeji. to ani nechcem vedieť načo im to je...)
Do nového Soulu si už asi nesadnete, lebo žltý už predali a červený bol rezervovaný. Prospekty k novej 308-ku už nie sú, vraj je o ňu nečakane veľký záujem...Z kolínčat bola odomknutá len C1-ka. Je to celkom milé auto, naživo ten interiér nie je taká tragédia ako sa z prvých fotiek zdalo. Je tam v bielej a lososovej farbe. Takú som ešte na aute asi nevidel. No a potešilo aj že sa dalo nazrieť do Tesly ktorú tam ako vlastné auto vystavuje súkromník z východu. Slečny o aute aj dosť vedeli, brunetka vám povie viac, aj to šoférovala. Som napríklad nevedel že v kufri má Tesla dve malé opačne otočené športové sedadlá pre deti.
No a mňa ešte potešila mikroexpozícia s veteránom Simca 1301 r.v. 1968, ktorá patrila Alexandrovi Dubčekovi. Je tam s ňou aj odfotený a štýlovej fotke. :yes:

Medzi také moje top z noviniek by som dal 308-ku, Sportsvan, Qashqai, C4 Picasso a Mazdu 3. Autá, ktoré vás nesklamú ani zvnútra.
:yes: