Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Ženeva 2021 zrušen. Nepomohla by ani obří půjčka, vystavovatelé nemají zájem

Stanislav Kolman
Diskuze (25)

Vedení autosalonu oficiálně potvrdilo, že po zrušení letošního ročníku se nedočkáme ani toho dalšího. Jsou za tím dozvuky pandemie koronaviru.

Jen pár desítek hodin před otevřením bran ženevského autosalonu přišla ze Švýcarska zpráva, že se letošní ročník kvůli opatřením souvisejícím s pandemií koronaviru neuskuteční. Tamní vláda tehdy zakázala veřejné akce nad tisíc osob a bylo jasné, že takové podmínky se s pořádáním největšího evropského autosalonu vylučují.

Organizátoři se už tenkrát nepříliš pozitivně vyjadřovali na adresu ročníku následujícího. Věděli, že zrušení obrovské akce, jejíž přípravy už byly v plném proudu, bude pro vedení ženevského autosalonu nesmírně náročné. A nyní se to oficiálně potvrdilo.

Nejvyšší představitelé autosalonu uvedli, že se prestižní výstava GIMS nebude pořádat ani v příštím roce. V oficiální tiskové zprávě stojí, že důvodů je více. Kromě finančních je to také fakt, že se na výstaviště příliš nehrnou ani samotné automobilky. „Většina vystavovatelů v průzkumu uvedla, že se pravděpodobně nezúčastní autosalonu v roce 2021 a raději by měla autosalon o rok později.“

Pořadatelé připomínají, že automobilový průmysl aktuálně prochází náročnou fází a vystavovatelé potřebují čas, aby se s následky pandemie vypořádali. Zástupci autosalonu navíc nevěří, že by akce ze zdravotních a dalších důvodů přilákala už na jaře příštího roku více než 600.000 návštěvníků a na 10.000 novinářů, jako tomu bylo v předchozích letech.

Krátce po zrušení Autosalonu Ženeva 2020 přitom organizátoři požádali ženevské úřady o finanční injekci. Předběžně totiž škody způsobené zrušením akce na poslední chvíli vyčíslili na 11 milionů švýcarských franků, což je v přepočtu přes 275 milionů korun. Schválena nakonec byla půjčka 16,8 milionu franků (421 milionů korun), ani to ale pořadatele nepřesvědčilo.

V podmínkách půjčky totiž stálo, že se akce musí konat v roce 2021 a zároveň mají organizátoři povinnost splatit první milion franků do června 2021, což je pro pořadatele neakceptovatelné. Půjčka tedy nakonec nebyla přijata. Další podrobnosti se máme dozvědět dnes ve 14:30, kdy v kongresovém centru výstaviště Palexpo začíná tisková konference s předními představiteli autosalonu. Sledovat ji můžete živě níže:

Stanislav Kolman
Diskuze (25)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
1. 7. 2020 09:19
Re: 2021 nebude,
Tak to je snad JASNÝ že nejde srovnávat vlády evropskejch zemí a TVŮJ MOZEK a jeho závěry = viz já včera 13.05 a hlavně 12:59 ;-)

Někoho si mi připomněl https://www.idnes.cz/…5_zahranicni_aug v tomhle se SHODUJETE :-!
Nějaká doktorka fyziky členka německý i český Akademie věd pracující v oboru kvantová chemie = se přece jako tý vado nemůže rovnat s TVÝM mozkem = je snad jasný ne

PROČ když si tak inteligentně voňavej (nablblý smradi) proč píšeš ZELENÝ ekologický vlády a SOUDRUZI? To nevíš že to je https://www.mzp.cz/…ocenka_06/a4.htm oxymorón JAK PRASE? :-O :-)

Auta sou V TVÝ HLAVĚ fuj? https://www.garaz.cz/…-o-trun-21001296 + https://lexusenthusiast.com/…ngine-in-action/ + https://www.garaz.cz/…ri-sf90-21004298 nemůže to bejt viz odkazy včera i dnes CHYBA zpracování chápání V TVÝ HLAVĚ? https://www.autoforum.cz/…-za-100-milionu/

MOŽNÁ je možnost že svět nekončí tvým mozkem a jak věci vyhodnotí a chápe? Co myslíš?
1. 7. 2020 08:44
Re: 2021 nebude,
Tak ty demonstranti to je jen partička nablblej smradů, který nemají jiný vyžití, tak protestujou, protože je to in. Zelený vlády to je větší průšvih, ale třeba soudruhům dojde, že automotive je významný přispivatel do státních rozpočtů, tak přestanou auta být tak fuj. Hele oficiální názory se umí změnit velice rychle. Podívej se na Covid. 2 měsíce zpátky by tě pomalu ukřižovali za to, že půjdeš po lese bez roušky, Pouva přednášel zprávy na Nově v kukle a teď? Včera jsem koukal ve zprávách jak se velkolepě slavilo na Karlově mostě konec korona krize a nikdo roušku neměl ačkoliv počty nakažených rostou daleko víc než 2 měsíce zpátky. Prostě trapárna. Takže za půl roku za rok může být všechno jinak. Můžeme být svědky toho jak vlády budou šrotovným na benzínový a dieselový auta motivovat lidi, aby si sakra něco koupili, ať se ta ekonomika trochu pohne.
Avatar - Stejsn
30. 6. 2020 20:42
Re: 2021 nebude,
Je jich víc a víc, vždyť se podívej na poslední autosalony - demonstrace TISÍCŮ lidí s transparenty že auto je vrah klimatu apod. Zelené evropské vlády tenhle názor přikrmují seč mohou. Do toho skrytý i otevřený boj proti starým autům, ve kterém se angažují i samy automobilky. Auto už dneska není nic než spotřební zboží a kdo se o něj zajímá jakkoliv víc, je vnímán skoro jako podivín.
Avatar - Blue Sun
30. 6. 2020 19:43
Re: 2021 nebude,
Plácáš hlouposti. Od první sebestředné věty, kdy se snažíš vyvolat dojem, že to půlprocento kvedlalů jsou něco více, než zbytek populace. Ne, nejste více.
Avatar - Hammunasakra
30. 6. 2020 13:05
Re: 2021 nebude,
Sem rád = že mě parafrázuješ :-)