Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AvtoVAZ přebírá výrobu Chevroletu v Rusku. Znamená to návrat Lady Niva?

David Bureš
Diskuze (3)

Další Chevrolet Niva už nevznikne. Nabízí se tak opětovné použití jména Niva ruskou značkou Lada.

Koncern General Motors se prodejem Opelu Skupině PSA výrazně stáhnul ze západní Evropy – zůstává tu zastoupen jen luxusní značkou Cadillac, kterou doplňuje o prodej sportovních Chevroletů Corvette a Camaro. GM však v odchodu ze starého kontinentu dále pokračuje, nejnověji se zbavilo svého společného podniku s automobilkou AvtoVAZ vyrábějící vozy značky Lada.

AvtoVAZ tento týden podepsal dohodu o převzetí polovičního podílu GM v jejich společném podniku, který se zaměřuje na výrobu modelu Chevrolet Niva v ruském městě Toljatti, tedy domovině vozů značky Lada. Ruský výrobce neodhalil, kolik za transakci zaplatil, pouze přiznal, že v podniku zatím bude pokračovat ve výrobě vozů značky Chevrolet. Postupně se však přeorientuje na modely Lada. Produkce podniku byla původně projektovaná až na 100.000 vozidel ročně.

Prodej podniku není velkým překvapením. Už loni vyšlo najevo, že Chevrolet ukončil projekt nástupce modelu Niva, který měl vycházet z konceptu představeného v roce 2014. Krok vysvětloval situací na ruském trhu s novými automobily, který je dlouhodobě v potížích. A jelikož je dnešní Chevrolet Niva už notně zastaralá, je ukončení výroby logickým krokem.

Svým způsobem se tak Chevrolet Niva vrací zpátky svému majiteli. Automobil byl původně vyvíjen jakožto nástupce Lady Niva pod označením VAZ 2123. Dokonce využíval techniku původního offroadu. Když však ruský AvtoVAZ na přelomu tisíciletí řešil finanční potíže, převzala projekt právě americká automobilka. Ta navíc koupila i práva na označení Niva, a tak na ruském trhu začala v roce 2002 nabízet model pojmenovaný Chevrolet Niva. Naopak originál se kvůli tomuto kroku musel v Rusku přejmenovat na Ladu 4x4.

Detaily transakce mezi GM a AvtoVAZem sice neznáme, vrácení práv na označení Niva by však bylo logickou součástí dohody. Nabízí se tak možnost, že se aktuálně připravovaný nástupce Lady 4x4 opět vrátí k označení Niva. Vedení automobilky se loni nechalo slyšet, že by o slavné jméno mělo zájem kvůli jeho image, otázkou však byla nabídnutá cena. Více už bychom se mohli dozvědět v blízké době.

Nástupce Lady 4x4 je podle dřívějších zpráv chystán nejdříve pro rok 2022, využít má prý techniku Dacie Duster. Současná generace se přitom má minimálně nějaký čas prodávat po boku tohoto auta s tím, že pro začátek roku 2020 je připravován její rozsáhlý facelift. Pravděpodobně tak přežije svého původního nástupce, který se nakonec prodával se znaky Chevroletu.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
11. 12. 2019 16:25
Správný krok
to že název Niva bude patřit Ladě je správný krok. Je to tradiční název a k ladě patří.

Jaký bude osud té chevroletí Nivy těžko říct, ale asi se nějakou dobu bude ještě vyrábět, než bude nová generace Nivy. Pak asi skončí.