Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bariérový test Škody Octavia

Libor Zezulka
Diskuze (0)
V nejnovější sérii crash-testů EuroNCAP se objevila konečně také Škoda Octavia.

Prakticky již od okamžiku, kdy se automobil Škoda Octavia představil, se množily hlasy, volající po provedení nezávislého bariérového testu. S oddalováním se pochopitelně objevovala také řada spekulací a fám, proč se s ním otálí. Nyní tedy k tomuto v České republice se zájmem očekávané zkoušce došlo. Otázkou sice stále zůstává, proč jej vůz absolvoval téměř na sklonku kariéry (nástupce se očekává v roce 2003), ale to není zase tak podstatné. Důležitější je, že ho nyní máme k dispozici. Pojďme se tedy na něj podívat.

V první řadě je třeba zmínit, že skeptikům sebrala Škodovka vítr z plachet. Octavia totiž dosáhla čtyřhvězdičkového ratingu, což v současné době stále ještě není zrovna obvyklé – jde o nadstandardní výsledek. Při čelním nárazu Octavia obdržela 10 bodů (63 %), a při bočním 15 bodů (83 %). Bodový součet tedy činí 25, což je úspěšnost 74 procent. Při střetu s chodcem získal mladoboleslavský vůz dvě hvězdičky, což je v současnosti zcela standardní výsledek, který dokázalo překonat dosud jen pár vozů. Musíme však upozornit na skutečnost, že crashtestem pošla faceliftovaná Octavie, která má vylepšenou (pevnější) strukturu přední i boční části, takže výsledek platí pouze pro nejnovější modely. Starší Octavie by měly výsledek pravděpodobně o něco horší.

Za zmínku jistě stojí, že v testované skupině, kterou EuroNCAP zkoušel, byly jako konkurenti vybrány automobily střední třídy – BMW řady 3, Citroën C5, Ford Mondeo, Hyundai Elantra, Peugeot 406, Opel Vectra a Volvo S60. Jde tedy o další argument v diskusi, kam vlastně Octavii zatřídit. A ptáte se, jak skončily testy výše zmíněných rivalů? Ty pro vás máme pochopitelně také připraveny, musíte si však počkat na další číslo našeho magazínu, které vychází v pondělí. Ale určitě nic nezkazíme, když prozradíme, že Octavia překonala vozy značek Hyudai, Opel a Peugeot. Mírně šokující je fakt, že získala naprosto stejné skóre jako BMW řady 3, přičemž to navíc chodce při střetu zrovna nehýčká. A další překvapení? Asi zrovna nepotěšíme příznivce krasavice Alfy Romeo 147. Ale o tom až v pondělí na stránkách magazínu…

Libor Zezulka
Diskuze (0)