Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Bentayga: Nové informace k luxusnímu SUV

Michal Fokt
Diskuze (0)
První SUV od značky Bentley se sice začne prodávat až příští rok, britská média však už sesbírala dostupné i spekulativní informace.

Bentley poprvé odhalil záměr vyrábět SUV před třemi roky, když představil koncept EXP 9 F, pak se ale objevily informace, že se auto příliš nelíbilo a bylo vráceno k přepracování. Zvláštní, protože (nepříliš) maskované vývojové prototypy vypadají až na pár detailů stejně jako původní studie, jakkoli šéfdesignér Bentleye Luc Donckerwolke tvrdí, že produkční model bude od původního konceptu zcela odlišný. Dokonce říká, že ani nikdy EXP 9 F na vlastní oči neviděl!

Lze očekávat, že Bentley představí prototyp vozu ještě letos a není vůbec vyloučeno, že třeba už v dubnu v Šanghaji, popřípadě v listopadu v Los Angeles, přičemž té první variantě napovídá čerstvý teaser výdechu ve tvaru písmene B. Současně s ním Bentley oznámil podivné jméno auta - Bentayga. Tím se nechtěl vlichotit do přízně ruských oligarchů (i když co my víme, Rusko je spolu s Čínou považováno za hlavní odbytiště), jakkoli by se to jako složenina slov dalo odvodit, inspirací bylo pojmenování horského masivu Roque Bentayga na ostrově Gran Canaria, což ovšem na jeho "divnosti" mnoho nemění.

Britský Autocar informuje, že Bentayga, do jejíž vývoje bylo investováno 800 milionů liber, dostane tři motorizace, dnes už klasické benzinové W12 a V8 doplní plug-in hybrid. Jeho komponenty zatím nebyly upřesněny, nicméně aby mohl beztrestně a bezplatně do center měst, bude disponovat elektrickým jízdním dosahem zhruba 50 km. Vůz má být široký dva metry, což zajistí posádce velkorysou nabídku prostoru v příčném směru a díky aerodynamické optimalizaci bude možné jej na dálnici rozjet až na 320 km/h.¨

Prodejní plány jsou zatím tajné, ale původně ohlášených 3000 vozů ročně prý byl "příliš konzervativní plán", automobilka už teď eviduje více než 4000 zájemců a to víceméně bez ohledu na to, jak auto bude vypadat a kolik bude stát. Co se toho posledního týče, Bentayga by měla začínat zhruba někde na 130 tisících librách. Původní plány hovořily o kompletní výrobě v Bratislavě po boku Cayennu a Touaregu, nicméně to nyní vypadá že, že by finální montáž mohla probíhat v Crewe, aby byla zaručena exkluzivita, daná britským původem značky.

Michal Fokt
Diskuze (0)