Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bertone v Ženevě 2005

Libor Zezulka
Něco takového jako studii Villa nemůžete minout bez povšimnutí. Obrovské „cosi“ s ani otevřenými ani vysunutými a dokonce ani vyklopenými dveřmi přitahovalo pozornost televizních štábů i fotoreportérů magnetickou sílou.

Praktický přínos studie za designérským trochu pokulhává, jako cvičení nicméně stojí za pozornost.

Villa

Na podvozku Cadillacu SRX vznikly v italských dílnách hodně originální křivky. Bertone se totiž rozhodl nesvézt na vlně sportovní tvarů, ale postavil luxusní, krajně futuristický koncept luxusního vozu. Ten nekončí u elegantní karoserie a luxusního interiéru, ale pokračuje bezkonkurenční světlostí a inovativním konceptem nastupování a vystupování. Za příjemným vstupem stojí dvojice originálních skleněných dveří, jež otevírá trojice hydraulických ramen.

Po otevření vznikne obrovský téměř neomezený nástupní otvor. Linie střechy úmyslně nenavazuje na krajní partie, čím se Villa dopředu zbavuje nařčení z příslušnosti k desítkám jednoprostorových studií. Dovnitř Bertone soustředil nejkvalitnější materiály, které zakroutil do futuristických tvarů. Jednotnosti padla za oběť klasická palubní deska, jež byla nahrazena vlnitou dřevěnou lištou. Všechny provozní údaje i multimediální výstupy jsou soustředěny do jediného 23palcového monitoru firmy Bose.

Firma Bose zajistila kromě vizuálního i akustický zážitek. Poslech Mozarta za volantem Villy připomíná návštěvu koncertního sálu. Křesla jsou jednotlivá, pro cestující v druhé řadě je dispozici pohodlná pohovka s velkou loketní opěrkou a dvojicí výklopných desek s virtuálními klávesnicemi a monitory integrovanými do předních sedadel.


Libor Zezulka