Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezchybný mercedes „žehlička“ je nostalgií po distingvované části 90. let. Je na prodej za 1,8 milionu

Marek Bednář
Diskuze (0)

Mercedes-Benz třídy SL nabídne designovou kombinaci 80. a 90. let, ale vyráběl se až do roku 2001. Tenhle pochází z konce výroby a třiadvacet let, co je na světě, strávil povětšinou schovaný v garáži. Jeho stav je naprosto perfektní.

Když se řekne „devadesátá léta minulého století“, jednomu se vybaví divočina přerodu českých zemí ke kapitalismu, jinému zase design hýřící barvami či první mobily. Fanoušek aut ale zavzpomíná na „žehličku“ – Mercedes-Benz třídy SL generace R129. Svým příchodem na trh v roce 1989 je symbolem opravdu raných „devadesátek“, ale tvary kombinující hranatost 80. let a začínající obliny nastupujících 90. let jsou dodnes lákavé.

Vyráběl se dlouhých 12 let a za tu dobu vzniklo přes 213 tisíc kusů, takže to zas taková vzácnost není. Ovšem snad právě proto je dnes příležitost potkat skutečně nádherný kousek na prodej relativně vzácná. A právě nyní se otvírá u prodejce Speedärt Motorsports.

Ten má v nabídce verzi SL 500 vyrobenou v roce 2000, relativně běžnou ve srovnání s variantami AMG poháněnými sedmilitrovými dvanáctiválci. Pořád to ale znamená 306k pětilitrovou V8, konkrétně motor M113, nad nímž není důvod ohrnovat nos. Stokilometrovou rychlost zvládá za 6,5 sekundy a pokračuje k elektronicky omezené maximálce 250 km/h.

Lákavost tohoto kousku však nespočívá v provedení či motorizaci, nýbrž v jeho dokonalém stavu. Na fotografiích vypadá jako stroj času, jako bychom se přesunuli do roku 2000 a tohle auto zrovna vyjelo naleštěné z showroomu. Podle prodejce je lak bez jakýchkoliv nedokonalostí, interiér je jako nový, slídová okna v plátěné střeše, která nejen na R129 věkem a sluncem trpí, vypadají bezchybně a všechny elektronické systémy fungují.

Důvod je jednoduchý – za svůj život najelo jen necelých 2.700 kilometrů. Jako nové putovalo do garáže ve státě New York a za 22 let tam najezdilo jen 1.754 km. V červnu 2022 se přestěhovalo ke sběrateli do Miami na Floridě, který přidal dalších devět stovek kilometrů a nyní vůz prodává.

Video se připravuje ...

Perfektní je i výbava, nepočítaje kůži Nappa a obložení dřevem ořešáku. První majitel si na vůz objednal příplatkové pakety SL1 a SL2, které obsahují nárazníky a prahy od AMG, projektorové přední mlhovky, 18“ kola designu Monoblock, xenonové hlavní světlomety, vyhřívané sedačky a audiosystém Bose s integrovaným měničem CD.

K vozu je originální hardtop, uživatelský manuál, servisní knížka, leták zpoza okna ukazující cenu, výbavu a spotřebu a také originální sada nářadí, což všechno zvyšuje jeho hodnotu pro sběratele. Ovšem, vzhledem ke stavu trhu se zajímavými ojetinami zrovna tahle není vůbec levná – přijde na 78 tisíc dolarů, tedy zhruba 1,8 milionu korun.

Marek Bednář
Diskuze (0)

Doporučujeme