Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bláznivý život jezdce F1, odsouzeného pašeráka drog a údajného špióna

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Pilot Formule 1 zmizel na 18 let, dokud nebyl zatčen při převozu heroinu v hodnotě několika milionů dolarů. Policistům tvrdil, že drogy posílá kontrarozvědka MI5.

Jméno Ian Burgess zahýbalo automobilovým světem, i když rodáka z Londýna identifikuje jen velmi málo fanoušků čtyř kol. Po dobrém uvedení ve Formuli 3 během 50. let se kontroverzní závodník rychle nominoval do těch nejvyšších řad motorsportu. Nadějný závodník vybudoval snovou kariéru zakončenou v monopostu Formule 1, kde v britské Velké ceně hájil barvy týmu Cooper.

Burgessovo působení na špičkové úrovni globálního závodění bylo stejně krátké jako ohromující. Vzestup raketovým tempem od roku 1958 trval pět let, během kterých patřil mezi světovou elitu. Prominentní piloti mu dělali společnost jen hrstku závodů, protože od roku 1963 téměř zmizel.

Po dvaceti velkých cenách se Ian dobrovolně odmlčel, o to větší překvapení nastalo v roce 1981. Toho času britská policie informovala o Burgessově zatčení za pašování heroinu. Bývalý soutěžní talent dále využíval automobil k bohaté obživě, nicméně extrémně rychlou formuli vystřídal za převoz bílého prášku. Policisté vyčíslili hodnotu objeveného kontrabandu na necelé dva miliony dolarů (dnes 47,1 milionu Kč).

Celníci odhalili heroin při kontrole podezřelého přejíždění hranic do Velké Británie. Usvědčený Burgess tvrdil, že drogu dostal od kontrarozvědky MI5 jako platbu za zpravodajskou práci, kterou údajně vykonával na utajeném místě na Blízkém východě. Bezpečnostní agentura samozřejmě informace nepotvrdila, tudíž soudce poslal pašeráka na 10 let za mříže.

Pravomocný  trest odnětí svobody vydržel jen zlomek uložené doby, protože historici popisují útěk trestance z vězeňského komplexu Ford Open Prison v západním Sussexu. Před areálem měla čekat přítelkyně, která s Ianem údajně uprchla do Československa a poté do Španělska. Návratu za mříže se bývalý pilot nikdy nedožil.

Burgess zemřel 19. května 2012 ve věku 81 let. Před smrtí se vracel domů, což potvrzuje redaktor automobilového magazínu Gordon Cruickshank. Novinář vystopoval zmizelého hříšníka v Británii, dokonce se oba osobně setkali v rámci povídání o Formuli 1, ovšem pohřešovaný pašerák nezapomněl zopakovat svoji verzi příběhu o původu heroinu. Titulek Cruickshanka poté zněl: „Heroin? Takhle mi platí MI5“, výsledný článek vyšel až po posledním rozloučení s výstředním závodníkem, pašerákem a nepotvrzeným špiónem.

Život Burgesse mimo okruhy zůstává nevyjasněn, jisté jsou bodová umístění na těžkých okruzích. Krok s elitou držel například na nevyzpytatelném Nürburgringu, ačkoliv vynikající výsledek zajel také na AVUSu nebo v Crystal Palace.

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme