Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 4 Cabrio následuje kupé ještě letos

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Mnichovská automobilka BMW odhalila nedávno podobu kupé, které patří nové řady 4. Kabriolet dorazí ještě v letošním roce.

Podobu nového kupé řady 4 známe již od 15. června. Kabriolet na sebe určitě nenechá dlouho čekat, maximálně několik měsíců. Prototypy se ostatně prohánějí po silnicích již drahnou dobu. Ještě však pořádně nevíme, jak bude vypadat.

Zatím máme k dispozici pouze spekulativní render od jistého Dana Budzugana, reálný vůz se však podle nás od něj příliš lišit nebude. Počítačový obrázek je každopádně založen na protějšku s pevnou střechou a z něj se výsledek zručnému grafikovi ladí lépe, než když za základ použijete kombi, případně sedan současné řady 3. Kabriolet si s největší pravděpodobností zachová pevnou skládací střechu jako předchůdce E93, ke klasickému plátnu z E46 se nevrátí. Byť i k této řadě šlo dokoupit hardtop. Podvozku zůstane s kupé i trojkovou řadou shodný rozvor 2810 mm.

Motorová paleta je již víceméně jasná, tedy alespoň její základ. Počítejme s verzí 428i, tedy zážehovým přeplňovaným dvoulitrovým čtyřválcem se 180 kW (245 k) a 345 N.m. Druhou výkonnější alternativu bude tvořit taktéž benzinový šestiválec se dvěma turby, objemem 3,0 l, největším výkonem 225 kW (306 k) a točivým momentem 406 N.m. Jistě se dočkáme i stejných převodovek, tedy šestistupňového manuálu a automatu pro změnu s osmi rychlostmi. Pohon všech kol xDrive však budeme muset oželet, zatím se nic neví ani o dvoulitrovém turbodieselu. Ten beztak většina skalních příznivců značky odmítá, byť pomalu končící E93 jej pod kapotou má a k němu ještě dvě verze většího třílitrového šestiválce.

Není reálné, že by byla otevřená verze vystavena na IAA vedle té uzavřené. Smysl dává pozdější, listopadový termín premiéry a některá z méně prestižnějších přehlídek. V tomhle kabrioletu klientům určitě zima nebude, nehledě k tomu, že jej automobilka začne prodávat až příští rok s prvním jarním sluníčkem. Opravdu by nás překvapilo, kdyby se tak stalo dříve.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)