Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 8 Gran Coupé už pilně testuje na Nürburgringu. Je obrovské!

David Bureš
Audi A7, Mercedes-Benz CLS nebo Porsche Panamera se již brzy dočkají nového konkurenta z Mnichova. BMW 6 Gran Coupé bude nahrazeno 8 Gran Coupé.

Když BMW letos prostřednictvím luxusního kupé po letech oživilo řadu 8, dalo rovnou najevo, že brzy dorazí i další karosářské verze. Pro rok 2019 je tak již potvrzen kabriolet a čtyřdveřový model s přídomkem Gran Coupé. Právě druhý zmíněný už pilně testuje na Severní smyčce Nürburgringu.

Mnichovská novinka ještě jezdí po Nordschleife v zamaskované podobě, přesto už je z jejích tvarů znát množství detailů. Příď s širokými ledvinkami přímo naváže na kupé, stejně tak řešení zádě bude hodně podobné. Ostatně není to nic překvapivého, design nadcházející 8 Gran Coupé už naznačil letos představený koncept M8 Gran Coupé, který nám dal dobrou představu, co od této osmičky očekávat. Jen už vůz nebude tak agresivně pojatý a bude mít konvenční zrcátka nebo kliky dveří.

Druhý pár dveří si navíc vyžádá prodloužení rozvoru. Prototyp 8 Gran Coupé je tak už od pohledu delší než oficiálně představené kupé. A i jeho střecha se kvůli zajištění dostatku místa na zadních sedadlech zdá výše.

S dvoudveřovým kupé bude Gran Coupé sdílet i nabídku motorů. Osmička byla zatím představena se dvěma. Turbodiesel 840d je třílitrový šestiválec s 235 kW a 680 N.m, zatímco pod kapotou M850i xDrive pracuje dvakrát přeplňovaný 4,4litrový osmiválec o výkonu 390 kW a točivém momentu 750 N.m.

Do budoucna se i pro Gran Coupé pak počítá s vrcholnou variantou M8. I ta se dočká 4,4litrové V8 twin-turbo, avšak posílené někam k 460 kW.

Řada 8 tak v příštím roce bude čítat tři karosářské varianty, které nahradí modely šestkové řady. Vedle kupé a Gran Coupé půjde ještě o kabriolet s plátěnou střechou, jehož podobu již vyzradily snímky zcela odhaleného auta.

David Bureš