Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW a jeho koncepty pro Concorso d'Eleganza Villa d'Este

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Od roku 1929 se ty nejkrásnější vozy z celého světa pravidelně scházejí poblíž jezera Como v severní Itálii a v posledním desetiletí je tato přehlídka elegance spojena i se značkou BMW.

Mnichovská automobilka patří k hlavním partnerům Concorso d'Eleganza Villa d'Este a vedle podílení se na financování a organizování této akce má pro návštěvníky velmi často připraveno překvapení v podobě premiéry zajímavého konceptu.

BMW Concept Car Mille Miglia 2006 postavený na podvozku BMW Z4 M zahájil tradici německých konceptů pro italskou přehlídku automobilové elegance.

Kupé s netradičním přístupem do interiéru prostřednictvím vzhůru a vzad odklápěcí střechy bylo retrofuturistickou vzpomínkou na BMW 328 Touring Coupe, které v roce 1940 zvítězilo ve slavné Mille Miglia.


O dva roky později BMW návštěvníky Concorso d'Eleganza Villa d'Este oslnilo rovnou dvojicí konceptů. Prvním z nich byl dvoumístný roadster Gina Light Visionary Model, který vedle svých tvarů šokoval především konstrukcí a materiály použitými na karoserie.

Na rámu z karbonu a oceli byla totiž napnuta textilie a díky elektrohydraulickému ovládání kostry vozu bylo možné měnit jeho vzhled.


Druhým konceptem pro rok 2008 byla studie M1 Hommage, která svým názvem i liniemi jasně odkazovala na BMW M1, které v tomto roce oslavilo 30 let od své premiéry. Některé detaily a linie tohoto konceptu se promítly i do sériového modelu BMW i8.


Dalším konceptem značky BMW pro Concorso d'Eleganza Villa d'Este se stal v roce 2011 roadster 328 Hommage, jehož základem byla studie BMW Vision ConnectedDrive, která byla představena v březnu stejného roku na ženevském autosalonu.

Při vývoji 328 Hommage byl vedle samotného vzhledu kladen velký důraz i na dosažení co nejnižší hmotnosti. Díky rozsáhlému využití karbonem vyztuženého plastu (Carbon Fibre Reinforced Plastics - CFRP) se mohl roadster pochlubit na váze hodnotou pouhých 780 kg.


V roce 2012 překvapilo BMW u jezera Como představením konceptu Zagato Coupe. Tento vůz spojil techniku modelu Z4 s ručně vyrobenou hliníkovou karoserií, pod jejímiž liniemi jsou podepsáni Adrian van Hooydonk, Karim Habib a Norihiko Harada.

Na kupé pak automobilka s karosárnou navázala stříbrným roadsterem, jehož premiéra se odehrála v srpnu roku 2012 na Pebble Beach Concours d'Elegance v Kalifornii.


I v následujícím roce došlo v případě konceptu pro Concorso d'Eleganza Villa d'Este ke spolupráci s italskou karosárnou. Tentokrát se BMW spojilo s Pininfarinou a výsledkem bylo Gran Lusso Coupé s vidlicovým dvanáctiválcem pod dlouhou kapotou a luxusním provedením interiéru.


Prozatím poslední v řadě konceptů značky BMW pro jedinečnou přehlídku automobilové elegance je letošní 3.0 CSL Hommage, které se svým jménem i vzhledem snaží spojit minulost se současností a možná i budoucností.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - speedfred
8. 6. 2015 21:31
Re: Ubohé žehličky
nie každý potrebuje gazíka.
Avatar - Ada je zase tady
8. 6. 2015 20:37
Ubohé žehličky
Krámy, které nejsou schopny na silnici přejet ani zpomalovací práh, nebo vyjet z hotelové garáže :no: :no: :no:

Jak krásný je oproti tomu krásně vysoký profil blatníku nad předním kolem tady: [odkaz]

8. 6. 2015 17:48
To zelene
To zelene 3.0 CSL Hommage si viem predstavit v nejakom akčnom oblbovaku z Hollywoodu :D
Avatar - Deutsch
8. 6. 2015 16:01
N
b
Avatar - Deutsch
8. 6. 2015 16:01
Něco ti tam chybí
BMW Vision Future Luxury (2014) :yes: