Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW a PSA budou spolupracovat v oblasti hybridů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Spolupráce se má týkat vývoje a výroby hybridů pro modely s pohonem předních kol.

Německá společnost BMW a francouzská firma PSA Peugeot Citroën se dohodly na společném vývoji, výrobě a nákupu součástek pro hybridní automobily. Oznámily to firmy, které tak rozšíří svou dosavadní spolupráci v oblasti motorů.

"Kombinace znalostí obou partnerů v oblasti hybridních technologií zjevně přinese konkurenční výhodu," uvedl generální ředitel PSA Philippe Varin. Firmy se dohodly, že finanční podmínky dohody nezveřejní.

Hybridní automobily kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Jejich podíl na celkovém prodeji automobilů je ale zatím velmi nízký. Peugeot - značka skupiny PSA - představil letos v Paříži na začátku října první hybridní model, kombinující turbodieselový motor s elektrickým pohonem.

Jasnou světovou jedničkou v oblasti hybridních automobilů je zatím největší světová automobilka Toyota Motor. Její model Prius vstoupil v roce 1997 jako první hybridní automobil na trh a je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu.

Obě automobilové skupiny spolupracují na vývoji a výrobě spalovacích motorů již několik let. V současné době se motory ze společného vývoje montují do modelů značek MINI, Peugeot a Citroën. Letos v únoru byla podepsána dohoda o pokračování spolupráce, konkrétně na společném vývoji nového zážehového motoru, který bude konstruován pro emisní standard Euro 6.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)