Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Blechmann R 18: Obří retro cruiser dostal kapotáž

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Rakušan Bernhard Naumann alias Blechmann si pohrál s velkým cruiserem BMW R 18. Retro zachoval, ale upravil a přidal kapku moderny.

BMW představily sériovou verzi obřího cruiseru R 18 teprve v dubnu 2020. Tvarově míří do historie, až k předválečnému půllitru R 5. Bavoři pro svůj „křižník“ nabízejí spoustu příslušenství, ale zároveň se rádi chlubí upravenými motocykly. Nejnovější kreaci na základě stroje s dvouválcovým boxerem má na svědomí Blechmann. Tak si už léta říká rakouský úpravce Bernhard Naumann ze Salzburgu.

Pro svou práci nikdy nepoužívá předem připravené náčrtky, změny provádí přímo na motorce za použití finálního materiálu. Nemodifikuje nijak rámy, využívá originálních montážních bodů. R 18 přetvořil do podoby takřka závodní motorky, opatřil ji kapotáží, na kterou plynule navazuje nová užší nádrž a hnědá kožená sportovní sedačka. Záď stroje je pak efektně useknutá, takže odhaluje skoro celé kolo. Koncový reflektor pochází z katalogu firmy Kellermann.

Kdekdo si vzpomene na velké závodní stroje z druhé poloviny 50. let. Kapotáž však není tak mohutná, nezakrývá motor, který tak ještě více kouká ven. Pochopitelně však obepíná nakloněné přední světlo, které dostalo postaru žárovky místo moderních diod. Otvor tvarem ledvinek odkazuje na moderní automobily téže značky. „Tvář“ motorky je určitě unikátní, vyhlíží moderně v kontrastu se zbytkem stroje. Na řídítka Blechmann použil původní tyč z řízení. A nesmí chybět klasické barvy – černá a bílé linkování. Na motocyklu najdeme ale i dost chromu.

O modifikaci motoru řeč nebyla. Pro pořádek tedy pár základních čísel: dvouválcový motor 1,8 litru dává v sériové verzi 67 kW (91 k) a točivý moment 158 N.m. Umožňuje jednostopému bavoráku dosáhnout maximální rychlosti 179 km/h, u téhle kreace by ale mohla být vyšší.

Blechmann pracuje většinou sám, v případě potřeby se obrátí i na některé kolegy-odborníky. Přestavba R 18 trvala 450 hodin. Jestli se povedla, nebo ne, to už posoudí každý sám...

Zdroje: BMW Press, BMW Motorrad Česká republika, Wikipedia, Carscoops

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme