Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW chystá nový Art Car, plátnem Julie Mehertu se stane BMW M Hybrid V8

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Mnichovská automobilka chystá již 20. BMW Art Car, který vytvoří umělkyně Julie Mehertu.

Pojízdné sochy nebo umělecká díla na kolech, BMW Art Car mají různá označení, jedno však mají společné – snoubí eleganci mnichovských vozů s kreativitou světoznámých umělců. Ostatně od roku 1975 vytvořili speciální závodní vozy pro BMW umělci jako Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Jenny Holzer, Jeff Koons, Cao Fei nebo John Baldessari.

Již dvacátý BMW Art Car pak pro automobilku vytvoří mezinárodně uznávaná newyorská umělkyně Julie Mehertu, jak automobilka oznámila během konference v muzeu Solomon R. Guggenheim v New Yorku. Jako plátno ji přitom poslouží BMW M Hybrid V8, které automobilka přihlásí do 24hodinového závodu v Le Mans v červnu 2024.

Video se připravuje ...

Auta jsem milovala po většinu svého života, jako hračky, jako objekty, jako možnosti. Právě z tohoto prostoru mě práce na dalším BMW Art Car těší víc než cokoli jiného,“ uvedla Julie Mehertu. „Vzrušení z rychlosti, 24hodinového závodu v Le Mans a z toho, co je možné vymyslet v hybridních a elektrických vozech, které posunou dopravu a motorsport do nových podob.

Mehertu byla jednomyslně vybrána mezinárodní porotou složenou z ředitelů a kurátorů muzeí a bude mít naprostou tvůrčí svobodu při navrhování dalšího dílu legendární kolekce BMW Art Car. Nezbývá tedy než se těšit na výsledek její práce, který naváže na padesátiletou tradici.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme