Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW má nový Art Car, The BMW 8 X Jeff Koons stojí šílené peníze. A půjde objednat i v Česku

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Nejnovější Art Car z dílny BMW, kterým je model M850i upravený Jeffem Koonsem, bude vyroben v počtu 99 kusů a objednat půjde i v Česku.

Mnichovská automobilka BMW představila další přírůstek do rodiny svých uměleckých vozů BMW Art Cars, kterou tvoří vozy speciálně vyzdobené známými umělci. Novinka s označením 8 X JEFF Koons je však v něčem jiná. Nepůjde totiž o muzeální kousek, ale o limitovanou sběratelskou sérii, která vznikne v počtu 99 kusů.

Základem nového uměleckého vozu je BMW M850i xDrive Gran Coupe, jehož karoserii Koons vyzdobil nepřehlédnutelnou grafikou. Kombinaci modré karoserie a žlutých nárazníků totiž doplňují různé komiksové symboly, na kapotě vidíme logo značky a na zadních dveřích výrazný nápis „POP!“.

Video se připravuje ...

Interiér zaujme především nevšední barevnou kombinací sedaček, které díky červeným středům a modré bočnici nápadně připomínají známý oblek Spider-Mana. Středová konzole je čalouněna vínovou kůží a podobný odstín má i stropnice nebo koberečky.

Pro Jeffa Koonse jde přitom již o druhý Art Car, který pro BMW vytvořil. Tím prvním bylo v roce 2010 pestrobarevné BMW M3 GT2, které se postavilo na start 24hodinového závodu v Le Mans.  

Jak už jsme zmiňovali, nový BMW Art Car bude vyroben v limitované sérii 99 kusů, přičemž každý týden vzniknou pouze dva. Aplikace výrazného laku je totiž poměrně náročná, vyžaduje 11 různých kroků a stovky hodin k dokončení jednoho vozu.

Ke každému vozu pak zákazník dostane velkoformátový certifikát o jeho původu, který bude obsahovat i VIN, podpis umělce Jeffa Koonse a podpis šéfa automobilky Olivera Zipseho.

A na kolik vlastně tahle sběratelská lahůdka vyjde? Podle vyjádření českého zastoupení bude možné vůz objednat i v Česku s cenovkou začínající od 9.360.000 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Dinar
17. 2. 2022 12:33
Tak
jako na tahání maringotky světskej by to mohla být docela stylovka, pak to postavit na plac někam pod létající kačery, symply árt.
Avatar - Mokrous
17. 2. 2022 12:12
Sen každého zabržděnce.
Zkusím sousedovi posprejovat auto. Třeba mu taky stoupne cena na trojnásobek a až ho vydraží, mohl by mi část dát.