Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M5: První informace

Aleš Dragoun
Diskuze (13)
Zatímco řada 5 mnichovské automobilky se vyrábí v šesté generaci, špičková ostrá M5 čítá o jednu méně.

Včetně té představované. Ano, aktuální F10 už je na světě. Na dubnový koncept můžete rovnou zapomenout, fotografie ukazují produkční verzi. Auto na sérii fotografií má dvacetipalcová kola a modrou barvu Monte Carlo Blue. Studie měla stejná, akorát černá v kontrastu se stříbrným lakem karoserie. Vizuální změny abyste jinak hledali lupou. Zůstaly rozšířené blatníky, mohutné vstupy vzduchu v předním nárazníku, čtveřice koncovek výfuku vzadu i decentní spoiler na víku zavazadlového prostoru.

Spekulace ohledně pohonné jednotky jsou u konce, byť data berme stále jako neoficiální. Nová M5 má pod kapotou místo atmosférického vidlicového desetiválce dvakrát přeplňovaný osmiválec (také do V) 4,4 l s výkonem 412 kW (560 k)/6000 min-1, na zadní nápravu je přenášeno maximálních 680 Nm. Převodovky budou na výběr dvě: standardní sedmistupňová dvouspojková a šestistupňový manuál, který by měl ovšem být určen pouze pro severoamerické trhy. Pro srovnání, generace E60 dávala z pěti litrů bez turba 373 kW (507 k)/7750 min-1 a 520 Nm/6100 min-1.

Z klidu na stovku nová M5 sprintuje za 4,4 s, tedy o 0,3 s rychleji než předchůdce. Na dvojnásobek se dostanete během 13 s a po německých dálnicích budete moci uhánět až 305 km/h. Byť jen s M-Drivers-Package, tedy mimo jiné s deaktivovaným omezovačem. Zájemci ztenčí svá bankovní konta minimálně o 100 tisíc eur (přes 2,4 milionu korun).

Na další a přesnější informace přímo od výrobce si budeme muset počkat na začátek příštího týdne. Již teď je ovšem jasné místo oficiální premiéry. Nebude jím žádný autosalon, ale M Festival na Nürburgringu. A datum? 23. června.

Aleš Dragoun
Diskuze (13)
16. 6. 2011 23:07
Re: BMW vs. Audi
:yes: Vám také pěkný den (tedy teď už spíše dobrou noc) ;-)
Avatar - Hammunasakra
16. 6. 2011 22:59
Re: BMW vs. Audi
Tak to NEmám (podívám se na "original" stránky AutoBild) - nu alespoň to není prohra s NULOU :-)
PS: PODSTATNÉ ale nejsou výsledky testů nýbrž PRODEJe a tam si nová A6 povede určitě dobře (a dost možná i lépe než soupeři kteří jí porazili ;-)
PPS: Mne jako fanynku aut vývoj (směřování) autoprůmyslu posledních pár let NE zcela těší, nicméně obecně se URČITĚ shodneme :-)
Pěkný den (v autě které hlavně každého z NÁS těší - ať je jakékoli ;-)
16. 6. 2011 20:15
Re: BMW vs. Audi
v Auto Tipu č.6/2011 ;-)
Avatar - Hammunasakra
16. 6. 2011 13:09
Re: BMW vs. Audi
Opravdu? (a kde?) Tak to se tedy skóre mění na 3 : 1 ;-)
Popravdě NEvyřešli - TAKÉ myslím, tedy VÍM :-)
Pěkný den :-)
16. 6. 2011 12:45
Re: BMW vs. Audi
No vidíte, já zase četl test, kde Audi A6 3.0TDI quattro porazilo BMW 530d xDrive ;-) . To máte jedno, v jednom časopise to dopadne tak, v jednom onak. Na relaxační počtení dobré, ale kdybych byl potenciální zákazník, asi nedám na dojmy z časopisu, ale půjdu si daná auta vyzkoušet a udělám si vlastní dojmy. Můžeme se na internetu dohadovat kolik chceme, co je lepší, ale asi bychom toho moc nevyřešili, nemyslíte? A popravdě by mi to přišlo dost zbytečné. To si musí určit především zákazník (ale ten, který opravdu má o daná auta zájem, ne ten, kdo na internetu vykřikuje, jak by bral to nebo ono, kdyby měl ty peníze ;-) ). Tím nechci nijak protěžovat Audi, mně je popravdě celkem jedno, jestli je lepší A6, 5-er, E-klasse, XF nebo já nevím co. Já teď zrovna nepatřím k potenciálním zákazníkům >:D . Pro mě jako pro fanouška aut je fajn, že se taková auta dělají a že konkurence je čím dál silnější, protože to nutí automobilky přicházet pořád s novými a novými vylepšeními a vymoženostmi. :-)