Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M8 Gran Coupé vykresleno coby rival čtyřdveřového kupé AMG. Jak se vám líbí?

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Jen pár hodin po oficiálním odhalení nové řady 8 Gran Coupé spatřila světlo světa vize nejostřejší „emkové“ verze.

Uběhlo jen pár desítek hodin od chvíle, kdy jsme se oficiálně seznámili s novým BMW 8 Gran Coupé. Názory na bavorskou novinku ještě nestihly odeznít a už tu máme první grafický návrh od autora jménem Nikita Aksyonov. Ten si vzal do parády „obyčejný“ kousek a udělal z něj ryzí sportovní náčiní, kterého se dočkáme v průběhu roku 2020 od sportovní divize M.

Příjezd M8 Gran Coupé avizoval už koncept představený na loňském autosalonu v Ženevě. Když si spojíte tuto úchvatnou vizi, vzhled BMW M8 Coupé a nedávno představenou osmičku, zjistíte, že Nikita s vymýšlením vzhledu vlastně ani neměl tolik práce. Hádáme tedy, že jeho vize se od reality příliš lišit nebude.

M8 Gran Coupé bude vlastně takovou atraktivnější M5, ale do zelí si tyhle dva modely rozhodně lézt nebudou. Zaměříme-li se na konkurenci, sportovní novinka si brousí zuby na Mercedes-AMG GT 4dveřové kupé GT63 S, stejně jako novou generaci Audi RS7 Sportback. V daném segmentu se tedy v příštích měsících máme rozhodně na co těšit.

Ve srovnání s ostatními verzemi novinky neočekáváme výrazné motorové změny. Srdcem auta tedy bude dvakrát přeplňovaný osmiválec s objemem 4,4 litru, který najdeme rovněž v M5. Standardní verze produkuje 441 kW a 750 newtonmetrů točivého momentu, ta posílená dokonce 460 kW. Pohonná jednotka se páruje s osmistupňovou samočinnou převodovkou Steptronic a čtyřkolkou., které však nechybí režim 2WD. Stovka okolo tří sekund a maximální rychlost elektronicky omezená na 250 km/h udělají i ze čtyřdveřové osmičky hodně slušný přepravník.

Otázkou zůstává, co bude s řadou 6, která s příjezdem osmičky tak nějak ztrácí smysl. Premiéra M8 Gran Coupé je očekávána závěrem příštího roku, nejpozději na počátku toho příštího.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Doporučujeme

21. 6. 2019 13:58
Re: Co bude s řadou 6?
Kolman asi nevi ze 6 GT je prostornosti pro pasazery uplne jinde jak 8 GC, proto 6 GT miri na uplne jinou klientelu.
21. 6. 2019 13:26
Co bude s řadou 6?
To se opravdu ptá motoristický novinář, zcela vážně? :-)