Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW zahajuje výrobu modelu XM, jak jinak než v USA

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Z výrobní linky amerického závodu Spartanburg sjelo první vyrobené BMW XM.

Automobilka BMW letos slaví 50 let divize M, díky čemuž se zákazníci dočkali několika zajímavých novinek. Jednou z nich je i vlajkový model BMW XM, první vlastní model BMW M s elektrifikovaným pohonem, jehož výroba nyní startuje v americkém závodě Spartanburg.

Nový model přitom na výrobních linkách doplňuje paletu modelů BMW X5, X6 a BMW X7. Za zmínku navíc stojí, že americký závod v Jižní Karolíně letos oslavil výrobu již 6 milionů SUV modelů BMW. Automobilka se navíc letos rozhodla investovat do svých operací v USA částku 1,7 miliardy dolarů.

Video se připravuje ...

Vraťme se ale k samotnému BMW XM, které je standardně vybaveno sofistikovaným plug-in hybridním pohonem s označením M Hybrid. Jeho základem je 4,4litrový motor V8 s přeplňováním M TwinPower Tubro, který doplňuje elektromotor integrovaný do osmistupňové převodovky.

Samotný osmiválec nabízí nejvyšší výkon 360 kW (489 k) a 650 Nm točivého momentu, elektromotor pak nabídne 145 kW a 280 Nm točivého momentu. Systémový výkon dosahuje 480 kW (653 k) a 800 Nm točivého momentu. BMW XM tak z 0 na 100 km/h akceleruje za 100 km/h a dosahuje rychlosti až 270 km/h.

Díky plug-in hybridnímu systému nabízí vůz možnost čistě bezemisní jízdy až na 88 km, mnohem zajímavější je však skutečnost, že později automobilka nabídne ještě výkonnější variantu Label Red, jejíž kombinovaný výkon by měl dosahovat 550 kW (748 k) a točivý moment až 1000 Nm.

Jsme nadšeni, že můžeme do portfolia našeho závodu přidat vůbec první BMW XM,“ řekl Dr. Robert Engelhorn, prezident a generální ředitel BMW Manufacturing. „Moderní, na budoucnost orientovaný design a silný výkon BMW XM vyvolal velké nadšení. Jako kompetenční centrum pro modely X je BMW Spartanburg připraveno vyrábět tento vůz v nejvyšší prémiové kvalitě, kterou si naši zákazníci zaslouží.

Dodejme, že nové BMW XM by se u prodejců po světě mělo objevit během jara příštího roku. Mezi klíčové trhy pak budou patřit USA, Čína a Blízký východ.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

6. 12. 2022 15:39
Kdyby to nemělo ty ledviny
tak bych si myslel, že to modrý je Toyota Highlander