Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Borgward BX7 živě: Mnoho povyku pro nic (+video)

Jan Mička
Diskuze (16)
Frankfurtský autosalon se stal místem prezentace oživené německé značky Borgward. První dojem z modelu BX7? Tohle snad nemohou myslet vážně!

Německá značka Borgward představila nový model po více než 50 letech, a už z toho důvodu byla očekávání veřejnosti obrovská. Místem představení SUV BX7 se stal domácí frankfurtský autosalon, stačilo ale vidět pár detailů a sen o skvělém automobilu se rozplynul.

Borgward BX7 se přestavil ve dvou provedeních. Osobně se nám více zamlouvala „vyšperkovaná“ verze TS s jednadvacetipalcovými koly a matným šedým odstínem připomínajícím „Frozen Grey“ od BMW. Nakonec jsme se však uchýlili do trochu umírněnějšího hnědého exempláře s rozumnějšími „osmnáctkami“ (235/60 R18).

Video se připravuje ...

Vznik vozu umožnil příval čínských peněžních prostředků a tomu odpovídá i design z pera bývalého designéra Saabu Einara Hareideho. Ohromná chromovaná maska chladiče z konceptu vyčnívá ze všeho nejvíce, jinak se ale blyštivými prvky relativně šetřilo. Asi nebudu sám, komu hlavní linky karoserie připomínají současné Audi Q5. Bližší ohledání detailů nicméně o prémiovosti příliš nevypovídá – slícování nárazníků s blatníky není nejlepší a v předních světlometech najdete pouze zažloutlé „parkovačky“. Přitom první dojem z fotografií hrál automobilce jednoznačně do karet!

Další nedokonalosti najdete po usednutí do interiéru. Volba hrubé kůže a místy až přehnaného prošívání je věcí vkusu, pozice za volantem ale rozhodně není ideální. Vpředu se sedí relativně nízko nad podlahou, což mi v prvních chvílích vnuklo myšlenku na první Mercedes-Benz A se sendvičovou podlahou. Řidič zkrátka musí více natahovat nohy a v tu ránu nemůže správně uchopit volant (rozsah jeho nastavení nestačí). A to jsme ještě nezavřeli dveře! Rána je to jako z děla, až jsem se napoprvé docela lekl…

Je pravda, že vzhledem k velkému očekávání řady motoristických fanoušků musely díly odolávat ohromnému náporu. Ale aby některé začaly málem upadávat... Na mysli mám například krycí dvířka držáků na kelímky, lišty v místech napojení středové konzole nebo mřížky výdechů ventilace. Přitom celý koncept přístrojové desky nevypadá vůbec zle. Štít před řidičem kombinující analogové ukazatele s velkým palubním počítačem je hezky čitelný, zlá není ani grafika a ovládání infotainmentu s centrálním displejem o úhlopříčce 12,3 palce.

Sedadla ve druhé řadě musím ale pochválit (vůz může být i sedmimístný). Díky rozměrnému vstupu se zde opravdu snadno nastupuje a prostor nechybí v žádném směru. Stačí ale za sebou zabouchnout dveře a pachuť je zpátky…

Borgward BX7 si jako první budou moci pořídit čínští zákazníci už příští rok a v Evropě se jej dočkáme asi o rok později. Jak jsme uvedli již dříve, měla by se základní cena pohybovat okolo 26.000 eur (v přepočtu asi 700.000 Kč), což je dle mého soudu adekvátní pro plně vybavený vůz. Úroveň zpracování vystaveného exempláře ale snadno předčí i „low costová“ Dacia…

Borgward BX7 T-GDI AWD - technická data
Zdvihový objem [cm3]1981
Válce/ventily4/4
Největší výkon [kW/min]165/5500
Točivý moment [N.m/min]300/1750-5500
Převodovka6A
Maximální rychlost [km/h]-
Zrychlení 0-100 km/h [s]-
Kombinovaná spotřeba[l/100 km]-
Základní cena [Kč]cca 700.000

Jan Mička
Diskuze (16)
Avatar - Dylan McKay
17. 9. 2015 07:07
Re: Borgward dostal šanci
Pozdrav vyřízen cestou domů, taky tě zdraví. Jeli jsme s Opel Insignia. Po zapnutí adaptivního podvozku jsem se málem pozvracel :-O
Ještě bych tam zůstal, strašně moc se mi tam líbilo.

17. 9. 2015 01:10
Re: Jančiiiiii......
máš to zase pomýlené :no:
Re: Jančiiiiii......
Já jsem psal minulý týden ze báze není Audi. Není treba verit vsemu co se píse na ACZ.
Avatar - AUDIRS6
16. 9. 2015 19:46
Re: Borgward dostal šanci
Ahoj, pozdrav chalanov, ze dakujem za doplnenie galerie o fotky interieru ;-)
Aj ked skooooda, ze sa nepodaril este maaaaalinko "kolmejsi" pohlad na pristrojovku ( proste z pohladu vodica a nie policajta pri kontrole dokladov >:-[] ) a pohlad na miesto vzadu...ale aj tak diky ;-) :yes:
Nakoniec je to teda len typicka China-copy, ktora si ale od "nasich" bere vzor vo vcelku dost veciach >:D Blbe je, ze ako pises, tak v kvalite asi moc nie... :-!
16. 9. 2015 18:58
Re: normální Čínské auto, nic víc, nic míň
To asi slyší, ale proč by si kupoval neznámou značku bez image, o kterou vlastně všem žlutejm de , když si můžou koupit "prémii" již zaběhlou.