Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britský Alvis se vrací s původními modely ze třicátých a padesátých let

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Alvis Car Company se jako nástupce původní britské automobilky vydal proti proudu času a vrátil do výroby několik jejích modelů v původní podobě a jen s lehce modernizovanou technikou.

 

Historie britské automobilové značky Alvis se začala psát v roce 1919. Během dvacátých a třicátých let dvacátého století se tato automobilka vypracovala na výrobce výkonných a luxusních sportovních vozů. Po druhé světové válce se jejich produkci věnovala až do druhé poloviny šedesátých let. Poslední osobní automobil značky Alvis byl vyroben v roce 1967 a následně se společnost věnovala především výrobě armádních vozidel, k nimž patřil i obojživelník Stalwart.

Alvis Car Company nyní prostřednictvím programu Continuation Cars oživuje výrobu osobních automobilů a to za pomoci několika modelů, resp. dvojice podvozků a šesti různých karoserií, které bude produkovat podle původních výkresů. Britská společnost se tak vydává podobným směrem jako automobilky Jaguar a Aston Martin.

Modely Vanden Plas, Lancefield a Bertelli se vrací do třicátých let dvacátého století. První uvedený má nejsportovnější styl s otevřenou karoserií se stylově vykrojenými boky. Druhý nabízí luxusnější karoserii kabrioletu s elegantně krytými zadními koly. Třetí má jako jediný z této trojice uzavřenou karoserii s ladně splývající linií střechy.

Všechny tři zástupce třicátých let však spojuje technika v čele s řadovým šestiválcem o objemu 4,3 l a čtyřstupňovou manuální převodovkou. Alvis Car Company uvádí, že jejich maximální rychlost se může pohybovat kolem 177 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h mohou zvládnout pod 10 s. Každý z těchto tří modelů má vzniknout v limitované sérii, čítající 25 vozů.  

Modely Park Ward Drop Head Coupe, Graber Coupe a Graber Cabriolet oživují linie i techniku vozů značky Alvis vyráběných v padesátých a šedesátých letech dvacátého století. V případě těchto vozů je použit řadový šestiválec o objemu 3,0 l, který má ve spojení s pětistupňovou převodovkou umožnit dosažení rychlosti přes 190 km/h. První jmenovaný model má vzniknout v sérii 25 exemplářů, zatímco produkce kupé a kabrioletů Graber údajně není limitována.

Alvis Car Company k výrobě nových vozů vedle zmiňovaných výkresů využije i podvozky a některé součástky, které byly do dnešních dnů uloženy ve skladech původní společnosti. Následně budou využívaný nově vyrobené komponenty. Každý automobil je montován ručně v centrále společnosti v Kenilworth. Výroba jednoho vozu zabere 4000 až 5000 pracovních hodin.

V souvislosti s možností legálního použití nově vyrobených vozů v běžném silničním provozu došlo i na modernizaci některých mechanických skupin a například motory jsou osazeny vstřikováním paliva namísto karburátorů. Díky tomu míří nové vozy značky Alvis například i do Japonska, kam už bylo prodáno prvních pět vozů.

Zdroj: The Alvis Car Company Limited

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme