Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britští řidiči se nadšeně udávají, policistům šetří tisíce hodin práce

Ondřej Mára
Diskuze (40)

Minulý rok spustil výrobce palubních kamer Nextbase server, kde mohou lidé sdílet záznamy svých palubních kamer s policisty. A jen za první rok už server policistům ušetřil 68,747 hodin práce.

V červenci 2018 založil výrobce palubních kamer Nextbase server National Dash Cam Safety Portal (zkráceně NDSP), kde mohou lidé sdílet záběry nehod nebo rizikových situací, se kterými se na silnici setkali. A jen za první rok už prý server ušetřil policistům okolo 9,700 pracovních dnů.

Ještě před zavedením systému do chodu trvala vyšetřovací procedura policistům v průměru okolo 14 hodin, za posledních 12 měsíců však řidiči do systému nahráli okolo 4891 záznamů a průměrný čas vyšetřování šel rapidně dolů. Server NDSP tak policejním složkám ušetřil okolo 68.474 hodin.

Jedním z prvních útvarů, který začal servery využívat, byl policejní sbor West Merica Police. Superintendent Mel Crowther v rozhovoru pro AutoExpess uvedl: „Používání NDSP je perfektním příkladem, jak mohou policisté využívat moderní technologie k lepší organizaci času.“

„Zajišťuje, že naše policejní služby jsou co nejpřístupnější a doplňuje práci, kterou již vykonávají policisté na silnicích. Nejdůležitější však je, že nám umožňuje ukázat, že nebezpečné chování řidičů může a bude zohledněno. Jsem si jistý, že s pomocí ostatních účastníků silničního provozu nám tato technologie pomůže odradit řidiče od dělání špatných rozhodnutí a učiní silnice bezpečnějšími pro nás všechny.

A jak vlastně systém National Das Cam Safety Portal (NDSP) funguje? Majitelé palubních kamer, kteří se stanou svědky silničního prohřešku nebo něčí nebezpečné jízdy, mohou záznam přímo a zdarma nahrát na server NDSP, který je v současnosti propojen s devatenácti policejními odděleními. Kromě nahrání videa je potřeba také vyplnit další podobnosti, které policistům poskytnou „zlatý standard“ důkazního materiálu pro dalš šetření.

Celý projekt NDSP přitom staví na úspěchu „Operace Snap,“ kterou zahájila policie North Wales a později se k ní přidaly další policejní sbory z Walesu. Již tehdy měli řidiči posílat policistům záběry nebezpečného chování ostatních řidičů, díky čemuž se podařilo snížit čas zpracování podobného prohřešku z průměrných 14 hodin na několik minut.

Celý proces nahrávání je přitom poměrně jednoduchý. Stačí jít na webové stránky NDSP, kde stačí nahrát video nevhodného chování na silnicích. Poté dostane nahrávající osoba několik otázek, ze kterých systém automaticky vygeneruje jeho výpověď. Veškeré údaje jsou pak profesionálně zašifrovány a přístup k nim mají pouze policisté.

Ondřej Mára
Diskuze (40)

Doporučujeme

20. 7. 2019 14:35
koho svrbí ať se drbe
….ale v případě dvojitého Skripala jeho dcery a Novičoku jim to práskání na jejich ostrově bylo nic platné protože do dneška se na 100% neprokázalo nic....
….a stejně tak ten vyhořelý NOTRRRDAM ve Francii prolezlé muslimy je u ledu a ticho po pěšině
….a Slováci....už někoho odsoudili za vraždu jejich novináře a děvčete zatím je mrtvo mrtvo nejisto
……….asi se musí udávat ještě více a více a více protože policie asi mnoho nic neví nevyšetří a je asi na celém světě lenivá
18. 7. 2019 22:30
Re: Nahlašování přestupků
U nas nastastie nie ;)
18. 7. 2019 17:44
Nahlašování přestupků
U nás je toto také funkční. Ne sice přes aplikaci, ale můžete odeslat vide se zaznamenaným přestupkem a to dokonce anonymně a policie se tím bude zabývat. Minimálně pozve viníka k podání vysvětlení.
17. 7. 2019 16:35
Re: Co na to zákon o ochrane lidi
Pravda, na strane druhej uz aj kamos mal skusenosti s idiotom s kamerou, ktory mu na dialnici vosiel na drzovku pred auto pri obiehani, on musel brzdit aj ocami a ked dokoncil predbiehaci manever a bol na urovni toho vodica, tak mu neverbalne naznacil, ci je normalny? Nasledne to chudacik psychicky neuniesol a zacal sa mu lepit na zadok a zrychlovali az do nejakych 210 km/h kedy to uz vzdal. Potom poslal video jeho zamestnavatelovi (identifikovatelne firemne auto) aj s popisom, ze nech s nim spravia poriadok. Jeho sef nad tym mavol rukou, ale byt to iny clovek voci podriadenemu a "protizaznam" z kamery nie je tazko povedat. Naviac takychto dusevnych mrzakov uz poznam aj nejakych osobne co ma kameru a schvalne vyprovokuje situaciu aby mal co nahrat. Typicky pomala jazda aby ho niekto obehol cez plnu, lepenie sa na kufor a potom ukazovat rychlosti a podobne. Kameru som si prave zadovazil z tohto dovodu aj ja - nie kvoli bonzovaniu, ale ako argument proti takymto blbcom. A naviac aj kvoli zaznamu pri parkovani.
17. 7. 2019 15:49
Re: je třeba udávat nebezpečné debily
A koľko máš ty? Lebo v tejto diskusii si prejavil tak nanajvýš pubertálne výjavy.
Mne príde logickejšie riešiť nebezpečné situácie podľa kamery ako vykázať činnosť meraním na úseku kde sa 10 rokov nestala nehoda len preto, že to tam dobre sype.
Z tvojho vyjadrovania je jasné, že buď máš odšoférované prd, alebo by ti vyššia kontrola nebezpečnej jazdy neprišla vhod.