Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brněnskou Grand Prix bude hlídat méně policistů, bude i míň členů týmů

Diskuze (0)

Kvůli motocyklové Grand Prix ČR bude od pátku do neděle uzavřená silnice mezi městskou částí Brno-Žebětín a Ostrovačicemi. Novinářům to řekl ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.

Místem projedou pouze řidiči s povolením, objízdná trasa povede přes Veselku. Policistů bude v okolí areálu méně. Namísto obvyklých 2000 směn policie odslouží 300 směn. Akce se letos jede bez diváků kvůli opatřením v souvislosti s nemocí covid-19.

V areálu bude zhruba 2000 lidí, kteří budou zajišťovat závody, a asi 1200 členů týmů, jejichž počet se snížil zhruba na polovinu. Řekla to Ivana Ulmanová, ředitelka Automotodromu Brno, který poskytuje pro závody Masarykův okruh. Řekla také, že lidé jsou rozdělení do několika skupin a neprolínají se. Lidé v areálu s výjimkou závodníků při závodech budou mít povinně roušky, řekl mluvčí automotodromu Petr Boháč.

"Všichni jsou testovaní na covid-19, před branou stojí stanice, která nás testuje," uvedla Ulmanová. Podle ní je uzavřený paddock, kam se dostanou jen zahraniční účastníci závodů nebo uklízecí služby, ostatní zaměstnanci tam nemohou.

Od pátku do neděle se řidiči s výjimkou těch, kteří budou mít povolení, nedostanou na komunikace III/6021 a III/3842. Situaci budou korigovat pořadatelé, dopravní policisté budou připravení jim pomoct. Podle Tržila budou pořádkoví policisté hlídat okolí areálu, kam by neměli chodit diváci. V místě budou policisté, jízdní policie i psovodi.

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že si lidé na letošní závody zakoupili více než 22.000 vstupenek. Budou platit příští rok. "Kdo už o ně nemá zájem, může je vracet. Vrátili jsme peníze asi za 1000 vstupenek," poznamenala Vaňková.

Hejtman Bohumil Šimek (za ANO) řekl, že akce je sice bez diváků smutná, ale o to více lidí ji bude sledovat v televizi. "Jsme rádi za prezentaci do celého světa, je to třetí závod letošního MotoGP, uvedl Šimek.

Závody pořádá popáté spolek kraje a města, smlouva spolku a promotérské společnosti Dorna měla letos vypršet. Původně měl být zalistovací poplatek za zisk licence kolem 120 milionů. Kvůli koronaviru se ale zástupci spolku a Dorny domluvili na tom, že se letos pojede za sníženou cenu milion eur (asi 27 milionů Kč) s tím, že se příští rok pojede náhradní ročník i s diváky za šest milionů eur (asi 162 milionů Kč).

Diskuze (0)

Doporučujeme