Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budoucí plány Stellantisu: 10 nových elektromobilů za dva roky, Alfa bude nabízet jen elektroauta

David Bureš
Diskuze (14)

Také koncern Stellantis hodlá významně rozšířit své portfolio elektromobilů. Značky Alfa Romeo, Lancia nebo DS pak počítají už s výhradním nabídnutím elektrovozů.

Nadcházející roky budou minimálně v Evropě ve znamení elektromobilů. Stále více značek odhaluje své plány na rozšíření nabídky takových aut, některé už dokonce do budoucna počítají výhradně s nabídnutím takových aut. Nyní své elektrické plány odhaluje také koncern Stellantis, jehož generální ředitel Carlos Tavares je přitom k elektrickému pohonu poměrně skeptický.

I přesto koncern vzniklý na začátku roku spojením Skupiny PSA a automobilky Fiat Chrysler Automobiles nyní počítá s rozsáhlou elektrifikací svého portfolia. Během následujících dvou let značky koncernu představí hned deset modelů nabízených výhradně ve formě elektromobilu. Vedle toho tu bude ještě jeden model dostupný v čistě elektrické a plug-in hybridní verzi a devět plug-in hybridů.

Vybrané značky nadnárodního koncernu pak počítají už s nabídnutím výhradně elektrických modelů. V první řadě se to týká Lancie, která do roku 2024 hodlá kompletně elektrifikovat svoji nabídku a od roku 2026 představovat už jen výhradně bateriové elektromobily. Proces elektrifikace přitom už začal, aktuálně jediný model v nabídce značky je dostupný jako mildhybrid. Zároveň z interní prezentace vyplývá, že minimálně do první poloviny roku 2023 se žádné plug-in hybridní nebo elektrické novinky od Lancie nedočkáme. Spekulované malé SUV tak dorazí nejdříve v druhém pololetí roku 2023.

Podobnou cestou půjde také DS, které podobně jako Lancia patří do skupiny prémiově laděných značek Stellantisu. Francouzská prémiovka hodlá elektromobily představovat už od roku 2024. V jejím případě je mezi chystanými novinkami pro nejbližší dobu jediná, kompaktní DS 4, které bude uvedené ještě letos.

Elektrifikace se pak rovněž týká slavné Alfy Romeo. Také milánská značka hodlá představovat výhradně elektromobily, a to od roku 2027. Alfa si nicméně nechává prostor ještě pro spalovací motory, nabídnutí výhradně elektrovozů se má v roce 2027 týkat jen trhů v Evropě, Severní Americe a Číně.

Přitom v nejbližší době Alfa chystá jen jediný plug-in hybrid, kompaktní SUV Tonale, které má být představeno během roku 2022.

Interní prezentace pak potvrzuje data příchodu i dalších očekávaných novinek z dílny značek Stellantisu. Jeep v první polovině roku 2023 uvede své malé SUV, které dostane elektrický pohon. Vůz amerického specialisty na SUV se bude vyrábět v Polsku.

Maserati pak pro příští dva roky chystá dvě čistě elektrické novinky, elektrickou verzi superauta MC20 a kupé GranTurismo, které zároveň bude pořád dostupné i se spalovacím motorem. Naopak Grecale chystané pro prezentaci na konci letošního roku podle všeho elektrickou variantu nenabídne.

Zajímavá je pak zpráva o budoucnosti Fiatu. Do roku 2023 se u něj nepočítá s elektrickou nebo plug-in hybridní novinkou. V roce 2023 má nicméně dorazit novinka segmentu B, kterou nemá být nic jiného než tolik očekávaný nástupce Punta.

Podoba elektrifikovaných novinek dalších značek je pak v tuto chvíli ve hvězdách.

David Bureš
Diskuze (14)

Doporučujeme

6. 8. 2021 07:45
Re: Jedno je naprosto jisté...
Tak to si úplně netrefil, Alfa se drží nad vodou jen tak tak, převod na elektro jí pohřbí úplně. Zvlášť pokud dostane elektrotechniku od PSA :-[] :yes:
Avatar - Plautus
5. 8. 2021 13:03
Re: Jedno je naprosto jisté...
Orientácia čisto na “zkratovozy” je odbočka na slepú cestu v automobilovom vývoji. Uvidíme koľko potrvá...
A prirovnávať AR k Alpine, hmm, to tiež nie je zrovna správna voľba/cesta.
Avatar - Plautus
5. 8. 2021 12:54
Re: Stellantis
Ja by som najradšej pustil k vode teba...na ryby :-[]
Značky, ktoré prinášali inovatívne technológie by si pustil k vode, a umelo vykonštruovanú značku by si nechal žiť. To je automobilový znalec a fanda topper1982 alias H/K_svwet alias 3_diamanty...
Ty si naozaj diskusný “diamant”...3-krát denne “leštený” 8-s
5. 8. 2021 09:17
Re: Jedno je naprosto jisté...
Práve naopak. Zakrátko prevedú na "zkratovozy" všetky značky, Alfa bude mať náskok. Tipujem, že Stellantis nominoval Alfu ako konkurenciu pre Alpine.
Avatar - Roman Horký
5. 8. 2021 08:42
Re: Každá automobilka 100 nových modelů EV za týden
Ano, můžeme se domluvit. Až si koupím EV, až mi v něm odejde baterka a až si koupím novou. Prozatím bych ti mohl věnovat několik lithiových bateríí ze starých notebooků a telefonů. Dáš mi adresu, kam je pošlu, nebo si je vyzvedneš ve vykotlaném dubu?