Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budoucnost obytňáků? Elektrický Thor nabízí dojezd 480 kilometrů

Diskuze (7)

Už si tak nějak zvykáme, že elektromobilita na nás křičí ze všech stran. Jsou však určité typy vozů, kde si tento pohon ještě úplně představit nedokážeme. Jedním z nich je obytný vůz. Thor Industries se nás však pokusí přesvědčit, že to jde.

Americký výrobce obytných vozů věří, že jejich nejnovější EV koncept nám může ukázat budoucnost cestování s obytným vozem. Vůz, který nám bude příkladem, se jmenuje Thor Vision Vehicle.

Obytňák od Thoru není první svého druhu. Nedávno přišel s elektrickým obytňákem Winnebago. Ten však na jedno nabití ujede pouze 200 kilometrů. U Thor Vision Vehicle jsme na více než dvojnásobné vzdálenosti, konkrétně 480 kilometrech. A to už jsou parametry, které nás zajímají. Thor Vision Vehicle je od začátku stavěn jako elektromobil, byť s velmi známou přídí z Fordu Transit.

I přesto, že je Vision Vehicle konceptem, máme už teď slušnou představu, jak by mohl obytný vůz reálně vypadat. Na videu, které firma zveřejnila, vidíme, nebojíme se říci, až luxusní interiér. Digitální kokpit, výsuvná televize, ovládání hlasu Alexou a také pokročilý systém řízení spotřeby, který řidiči pomocí sledování kapacity baterie vozidla pomůže kontrolovat její výdrž.

Budete na hranici dojezdu a nabíjecí stanice nikde? Nevadí, vůz si s sebou poveze palivový článek, který dodá energii, když bude potřeba. Jak je už u téměř každého elektromobilů standardem, firma vám nabídne aplikaci, která sleduje nabíjecí stanice v okolí a ukáže vám ty nejefektivnější možnosti zastávek s nabíjením.

Bližší informace, jako cenu nebo termín produkce, zatím nevíme. Bude však zajímavé sledovat, jak se trh v následujících měsících až letech na poli obytných vozů v kombinaci s elektrickým pohonem posune.

Video se připravuje ...

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (7)

Doporučujeme

27. 1. 2022 12:38
Oprava autora...
...na násilně cpanou elektrodebilitu si nelze zvyknout. Nikdy! :-O :-( :no:
27. 1. 2022 10:44
No, co dodat
Když si vezmu, že základním atributem karavaningu je svoboda a flexibilita, tak tu aktuální eletroauta nenabídnout ani omylem... je to děs, co všechno nám bude ještě nabídnuto pod nápisem pokroku a světlých zítřků..
Krom elektromobility tu máme ještě svobodu očkování, projevu slova (mj. ve zdravotnictví) a další...
Vítejme v neo-totalitní době...
Avatar - petr petrumr
26. 1. 2022 17:37
Re: Jo jasně.....
Máš C?
Avatar - petr petrumr
26. 1. 2022 17:36
Re: Teď tu o Červené Karkulce
kraje mají odsouhlaseny čerpání dotací na karavingové stání s přípojkama elektriky, vody a odpadu. Když ty stání budou v každým městě, tak není problém dojet z východu na západ a poznávat cestou města a vesnice. Akorát nevidím na střeše soláry.
Avatar - MS-sport
26. 1. 2022 16:51
Jo jasně.....
koupím si obytňáka, abych s ním jezdil kolem baráku 480 km a to nesmí foukat, být moc zima nebo moc horko a nesmí být moc naloženej, nesmí být velkej provoz a musím jezdit jenom po rovině..... :no: